Сока от кисели краставички – имунна бомба

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Туршиите са считани за здравословна храна от векове. Дори се твърди, че киселите краставички са били част от диетата за поддържане на красотата на Клеопатра, а Юлий Цезар е смятал, че именно тази туршия прави войските му по-силни.

Повечето хора дори не предполагат, че сокът от киселите краставички, който обикновено се изхвърля, всъщност е много полезен за здравето. 

Той представлява предимно солен разтвор, но е изненадващо невероятен източник на електролити, антиоксиданти и хранителни вещества.

Ползи от сока от кисели краставички

1. Помага при стомашни киселини

Сока от кисели краставички помага при стомашни киселини и неразположения при някои хора, както и действа успокоително на стомаха.

2. Намалява умората след тренировка

Сокът от кисели краставички е наистина популярен сред спортистите, когато става въпрос за хранения преди или след тренировка. 

Тялото губи както натрий, така и калий, докато се поти по време на тренировка и се нуждае от поддържане на електролитния баланс. 

Калциевият хлорид, присъстващ в сока от кисели краставици, правят натрия и калия по-лесно усвоими от организма.

Според Американския Национален институт по здравеопазване поглъщането на напитки с високо съдържание на натрий могат да подобрят терморегулацията на организма.

Специалистите препоръчват да се избягва консумацията на сок от кисели краставички преди хранене, тъй като може да причини проблеми със стомаха.

3. Предотвратява мускулните крампи

Друга причина, поради която сокът от кисели краставици може да се нарече любимата напитка на всеки спортист, е, че помага за предотвратяването на мускулните крампи. 

Той има същия благоприятен ефект и след тренировка, тъй като хидратира тялото и облекчава спазмите.

Някои изследователи смятат, че сока облекчава крампите, други са на мнение, че това се дължи на магнезия.

4. Подобрява храносмилането

Сока от кисели краставички всъщност е полезен за храносмилателната система. 

Той насърчава растежа и здравословния баланс на добрите бактерии, които поддържат здравето на стомашно-чревния тракт.

Освен това сокът е пълен с антиоксиданти, електролити и е особено богат на витамин С и калций. 

Антиоксидантите не само предотвратяват образуването на свободни радикали, но и хранителните вещества се усвояват много по-лесно от организма поради съдържанието на специфични органични киселини.

5. Облекчава предменструалния синдром (ПМС)

Действието при ПМС е на същия принцип като след тренировка. Сокът помага за хидратиране на тялото и облекчаване на мускулните спазми. 

Отделно понижава желанието за солени храни, което повечето жени имат в този период.

6. Помага при махмурлук

Алкохолът е диуретик, който оставя усещането за дехидратация. 

Пиенето на сок от кисели краставички помага за възстановяване на натрия в организма, а в същото време повишава тонуса и зарежда с енергия благодарение на електролитите, които съдържа.

7. Подпомага отслабването

Според проучване на Bioscience, Biotechnology и Biochemistry ежедневното консумиране на сока от кисели краставички, може допълнително да насърчи здравословното отслабване.

8. Регулира нивата на кръвната захар

Наличието на високи нива на кръвна захар може да доведе до диабет тип 2, както и на други хронични заболявания. 

Установено е, че скоът е полезен за понижаване на нивата на кръвната захар чрез подобряване на реакцията на организма към инсулина.

Изследване, публикувано в „Journal of Diabetes Research“ показва, че пиенето на малки порции сок преди хранене може да помогне за по-добро регулиране на нивата на кръвната захар при хора, диагностицирани с диабет тип 2

Както можете да видите, сокът от кисели краставички е незаменима напитка, която обезателно трябва да ви бъде под ръка.

Важно уточнение:

Киселите краставички трябва да са направени по метода на дивата ферментация, само сол и вода, както киселото зеле, без консерванти!

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

framar.bg

Хрупкави краставички за зимата-Студен метод: без оцет, без вряща вода, без захар Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal Тази рецепта за…Aug 5 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!