Сестрата на Мария Нейкова гасне в старчески дом

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В частен старчески дом е настанена сестрата на естрадната ни легенда Мария Нейкова – писателката и музикант Величка Настрадинова, научи HotArena.
В последната година 83-годишната авторка на множество детски, исторически и фентъзи романи и други над 20 книги е била много зле със здравето и не е можела да се грижи сама за себе си. За да бъде под постоянни грижи, била откарана с линейка в частен дом за стари хора в Пловдив.
Според съседи Величка страда и от деменция. Заради тежкото здравословно и финансово състояние на писателката, в последните години нейни колеги се опитват да я настанят в Дома за ветерани на културата, но се оказало, че тя не отговаря на условията. На свое имала етаж от къща и порутен имот в обезлюдяващо родопско село. Пак заради двата имота институциите не могат да й отпуснат дори еднократна финансова помощ, пише „Телеграф“.
Проклятие тегне над „Козият рог“: Живите от екипа на най-култовия български филм се броят на пръстите на едната ръка28 г. след смъртта на Милен Пенев подхвърлиха паспорта му. Този акт събуди отново старите духове на …Jul 17 2019vijti.com

Никой не разбра от какво си отиде изпълнителката на “Вървят ли двама” от филма “Козият рог”
На 57 години тя просто си отиде в съня си. Около кончината й обаче продължават да витаят загадки. Лекарката, подписала смъртния акт, заявява, че причината за края на певицата остава неясна?! Кой знае защо, близките отказват аутопсия. Тя сякаш не можа да понесе смъртта на съпруга си, който загина нелепо година преди това, точно на рождения й ден. Когато мъжът ми си отиде, светът се обърна. Такава болка не бях изпитвала, а съм минала през самолетна катастрофа, бомбен атентат и осем операции, казва Мария в последното си интервю. 10 дни преди нея почина и Катя Паскалева. Когато научила за смъртта на голямата актриса, певицата възкликнала: О, господи, миличък Боже! От целия филм си отиват хората…

Като че ли някой ни събира на небето! Над безсмъртния филм на Методи Андонов Козият , комай наистина тегне проклятие. Един по един си отидоха режисьорът, сценаристът Николай Хайтов, Антон Горчев, Катя Паскалева. Суеверната откак свят светува актьорска гилдия вече съвсем открито говори за магията, а оцелелите, които се броят на пръстите на едната ръка, живеели в постоянен ужас, че всеки от тях би могъл да е следващият. Непосредствено след смъртта й тополовградски шаман огласи прозрението си, че наистина целият екип на Козият рог бил поразен от черна магия, направена от турски ходжи Незасегнати от нея останали само актьорите, изпълнявали ролята на турците и насилниците в шедьовъра на Методи Андонов. Последните три години от земния път на гласовитата родопчанка са белязани от трагични събития. Една след друга издъхват майка й, леля й и зълва й.

Тежка болест порази и най-добрата й приятелка след Паша Христова – композиторката Зорница Попова. Ето защо авторката на няколко безсмъртни балади била непрекъснато тъжна и потисната. Последният удар на съдбата, след който повече не се съвзема, е смъртта на съпруга й Недялко, който умира нелепо, падайки от балкона. Малко след погребението на мъжа си Мария е повалена на легло от неясно страдание. Чувства се изтощена, имунната й система отслабва неимоверно. Церят я с мощни антибиотици, но тя постоянно поддържа висока температура. Така и не може да пребори стреса след катастрофата на летище София на 21 декември 1971 г., когато загива Паша Христова, а тя е жестоко ранена Тогава Мария се кани да отпразнува с колегите си от естрадата 26-ия си рожден ден. С Паша Христова, Борис Годжунов и оркестър София заминават за Алжир, където се откриват празници на българската култура.

Полетът обаче закъснява и двете с Паша се разхождат щастливи из аерогарата, тананикайки си новото парче на Бисер Киров Гълъби над София. Само няколко минути по-късно изпълнителката на Една българска роза е мъртва. Мария има повече късмет, защото е седнала отзад, близо до Борис Годжунов и Янка Рупкина. Успява да скочи през зейналия при опашката на самолета отвор и да се приземи на бетонната писта от 4 метра височина. Заедно с нея скача и Борис Годжунов. Тя никога повече не празнува рождения си ден. Става суеверна. Оттогава не се разделя с цигарата. Няколко години митарства от болница на болница. Имам 54 шева от коляното надолу, претърпях 6 операции. Оттогава облякох панталоните и не ги свалих.

А имам хубави крака, но не мога да ги показвам. Глезените ми са смачкани. Имам тежки белези, разкрива тя в едно интервю. Малко преди да отлети в небитието, Мария Нейкова имала странни предчувствия и видения. Често повтаряла, че Пашка я вика от небето С нея били много близки, не минавало ден, без да се чуят по телефона. Още помня гласа й. Тя страшно ми липсва…, изплаквала мъката си оцелялата по чудо певица. До смъртта си Нейкова твори в тандем с вдовицата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева, но песента й Двама, сътворена и изпята от нея, обикаля още по света с Козият рог.
Източник: Хотарена
Синът на Паша Христова – Милен Иванов: Само Лили Иванова ме потърси след като мама си отиде от този святИзбухват адски пламъци, в които загиват 28 души, сред които и Паша Христова. До ден-днешен причините…Dec 26 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!