Руските пирожки на баба Людмила – от нея пазя рецептата, всички ахват от този вкус!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Рускините са царици на пирожките – нещо като нашите мекици, но много по-вкусни (поне според мен). Може би защото имам щастието да имам баба-рускиня, у дома тези вкусотии се поднасяха на трапезата на всеки семеен празник или когато отидехме на гости при баба.

От баба Люси пазя рецептата – от това тесто пирожките стават меки като памук, вкусни са и само така, но можете да ги напълните и ще станат още по-вкусни! Баба ми ги пълни с много вкусна плънка от картофи и още няколко съставки, така че ако решите да ги приготвите, трябва да опитате нейната рецепта за Руски пирожки. Ето какво ви трябва:

Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Руски пирожки с плънка

Продукти (за тестото):

250 г извара или ситно сирене

2 яйца

180 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана (3 с.л.)

1 с.

л. захар (15 г)

5 г сол (1 ч. л.)

1 пакетче бакпулвер (10 гр.)

20 мл олио (2 с.л.)

480 гр. брашно

За плънката: 

700 г картофи (5 броя)

1 глава лук

1 яйце

1 чаена лъжичка масло (10 г)

50 мл мляко

5 г сол

смлян червен пипер на вкус

И още:

олио (2 см дълбоко в тигана)

Приготвяне:

Всички необходими съставки за тестото трябва да са със стайна температура!

В дълбока купа се слагат изварата, 2 яйца, 180 гр. заквасена сметана, 1 супена лъжица захар и се разбъркват добре с вилица (или миксер), докато всички съставки се смесят добре и се загладят до хомогенна смес.

извара с яйце

тесто с извара

След това добавете 10 г бакпулвер, 5 г сол, 20 мл олио, разбъркайте, след което започнете постепенно да добавяте брашното (около 480 г). Първо се разбърква с лъжица или шпатула, а когато брашното е поело напълно течността, продължете да месите с ръка.

тесто с брашно

изварено тесто

Месете няколко минути, докато стане на мека и гладка топка, която се отделя от стените и не залепва за ръката. Така приготвеното тесто се покрива с плик и се оставя да почине 15 минути. През това време сварете нарязаните на кубчета картофи. След това ги прецедете и пасирайте.

картофено пюре плънка

Към картофеното пюре добавете 10 г масло, 50 мл мляко, 5 г сол, малко червен пипер на прах, след което разбъркайте. През това време в малко олио (20 мл) се запържва ситно нарязан лук, докато омекне и се карамелизира. Добавете го към пюрето заедно с едно яйце и разбъркайте. Лукът ще придаде страхотен вкус на пюрето.

Отпочиналото тесто се разстила върху набрашнена работна повърхност, след което веднага, без да се меси, се разтегля малко с ръце на овална кора, за да може по-лесно да се раздели на 12 приблизително еднакви части. Оформят се топчета и се покриват с найлонов плик, за да не изсъхнат.

тесто на части

топки тесто

Разточете всяка топка върху набрашнена повърхност на тънка кора с помощта на точилка, след което поставете плънката в средата.

тесто за пирожки

пирожка с плънка

Съберете краищата на тестото върху плънката, след това ги прищипете, за да залепне тестото, за да не се разпадне плънката при пържене. Обърнете го с „шева“ надолу, след което натиснете с пръсти, за да залепне за плънката.

пирожка оформяне

картофени пирожки

Загрейте олиото на умерена температура, след което пуснете вътре пирожките и ги запържете за няколко минути от двете страни, докато добият приятен златист цвят. Извадете върху хартиена кърпа.

пържене пирожки

пирожки в тигана

Да ви е сладко!

пирожки с картофи

Мекици с гразирана вода, които ще помните цял животДали ще са сладки или солени тези пухкави мекички, зависи само от вас. Рецептата е неутрална. Необхо…Jun 19 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!