Рецепта за козунак „На жълтък“, която всяка домакиня може да направи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Можете да отделите много време и усилия в търсене на успешна рецепта за козунак. Дори тези, които никога не са правили тестени изделия с мая, могат да приготвят перфектни козунаци по тази рецепта.

Тестото, приготвено с жълтъци, се оказва много нежно и ефирно, има приятен нюанс и невероятен аромат. Великденския козунак торта по тази рецепта може да се приготви предварително, да се увие в подходяща опаковка и да се замрази, след което да се размрази и украси непосредствено преди празника.

Съставки:

мляко – 200 мл;
мая – 7 г;
захар – 130-200 г (на вкус);
ванилова захар – 1 пакетче;
кора от 1 лимон;
брашно – около 500 г;
жълтъци – 5 бр;
сол – 1/4 ч.л.;
масло – 100 г;
стафиди и захаросани плодове – 120 г + 1 с.л. брашно.

Процес на готвене

Комбинирайте топлото мляко, маята, 1 с. л. захар и 3 с. л. брашно (от общия обем). Смесете съставките и ги оставете на топло място за 10-15 минути. Към тестото се добавят ваниловата захар, кората от един лимон, жълтъците, останалата захар и солта, пише 7kefa.com.

Добавете на части пресятото брашно и омесете хомогенно тесто. Разстелете тестото на масата и добавете 100 грама омекотено масло. Омесете тестото старателно.

Добавете сушени плодове, смесени със супена лъжица брашно към тестото (сушените плодове трябва първо да се накиснат във вряща вода за 10-15 минути).

Поставете тестото в съд, намазан с растително масло, и оставете за 1-1,5 часа на топло място. През това време то значително ще се увеличи по размер.

Готовото тесто разделете на желания брой части и го наредете във формите за кекс, така че да заема една трета от обема на формата. Поставете на топло място за окончателно втасване. Козунаците ще са готови за печене, когато тестото заеме 3/4 от обема на формата.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути. Козунак с невероятно ефирна трохичка и невероятен аромат ще зарадва всеки, който има късмета да го опита.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!