Проучване сочи, че хората над 40 не бива да работят повече от 3 дни седмично

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

От време на време всички се чувстваме претоварени и уморени. Въпреки това, ако ние не работим поне по 40 часа седмично, ние няма да бъдем в състояние да си отглеждат деца, да си плащаме сметките и да правим някои по-големи покупки.
На пръв поглед 40-годишна възраст е най-ефективното време по отношение на кариерното развитие. Но проучване, проведено от учени от Университета в Мелбърн, е показало точно обратното.
Оказва се, че хората над 40 години в идеалния случай трябва да работят не повече от три дни в седмицата.
Експериментът е бил базиран на серия познавателни тестове, разработени от Института за приложна икономика и социални изследвания в Мелбърн. В него са участвали 6 500 доброволци – жени (3500) и мъже (3000).След работа не си чувстваш кръста и коленете, газиш в кал, но береш до припадане в името на паритеЦелогодишно посредническите фирми за сезонна работа в Англия пускат оферти и ако бъдеш одобрен-замин…Mar 4 2019vijti.com

Участниците трябвало да решат поредица от когнитивни тестове, сред които имало сравнение на букви и цифри в условията на цайтнот, четене на глас и броене назад. След това учените анализирали резултатите заедно с други фактори: качество на живот, състав на семейството, икономическо благосъстояние и професионална заетост.
В резултат на това било установено, че хората, които са работили средно по 25 часа на седмица, са показали най-добри резултати в когнитивните тестове. Ако участниците са работили повече, оценките им неизбежно са паднали поради стрес и умора.
Тези неочаквани резултати показват, че за представителите и на двата пола, величината на положителното въздействие на работното време върху когнитивните способности намалява до определен праг. След като се достигне тази критична точка, по-нататъшното увеличаване на работното време вече има отрицателен ефект върху умствените способности.

След като установили това учените трябвало да разберат къде е този праг? Кога влиянието на работното време върху когнитивните способности преминава от положително към отрицателно?
Използвайки резултатите от тестовете на респондентите, било установено, че мъжете на средна възраст могат да работят без намаляване на когнитивните функции не повече от 25-30 часа на седмица. На жените им е още по-трудно. От тях може да се очаква висока производителност само при график от 22-27 работни часа на седмица.
Изследователите подчертават, че прекалено много работа може да има неблагоприятни последици за познавателното функциониране на хората на възраст 40+. Новите данни противоречат и на тенденцията за постоянно повишаване на пенсионната възраст.

Един от съавторите на изследването, професорът по икономика Колин Маккензи обяснява: „През последните годи и налице неприятна тенденция. Много страни повишават пенсионната възраст на гражданите си. Това означава, че работещите възрастни хора ще стават все повече и повече, а ползата от това все по-малка и малка“.Да оставиш къщата, в която си роден, приятелите си, работата си и близките си и да стегнеш куфара за чужбина не е за всекиОставяш всичко, което ти е мило и заминаваш с еднопосочен билет. Защо?
Всеки от нас има своя отговор…
Feb 20 2019vijti.com

Източник: За жената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!