Протестиращи от Варна: Трябва да проверявате на 2-3 години в кадастъра дали имотите ви са все още ваши

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

От няколко дни протестите във Варна преминаха във формата на „Отворен микрофон“ за споделяне проблеми на граждани. Протестни шествия вече ще има веднъж седмично – в понеделниците, съобщиха организаторите. През останалото време събиранията край палатките до община Варна продължават около 19 часа. Така преди няколко вечери там пенсионери повдигнаха темата за имотна мафия и загуба на собственост поради една или друга причина. Това са Мария Радулова и Михаил Иванов. Вижте разказите им.

Жесток удар по Ахмед Доган: Орязаха му парите за теца, погват и имотитеБез пари за студен резерв за ТЕЦ “Варна”, канал от пристанището към него и кей на вилата в “Росенец”…Jul 19 2020vijti.com

Мария Радулова, пенсионер
Казаха ми, че имотът вече не е мой, а на общината

През 2014 година отидох в кадастъра, за да си взема скица за имота, тъй като бях решила, да го продам. От кадъстъра ми отказаха скица, като не ми казаха каква е причината. Казаха ми да отида в община Варна и да си проверя. През 1998 година имотът е деклариран на мое с официална декларация, в която съм си описала имотното състояние и ми стана чудно.

Община Варна ми казаха: направен е акт за държавна собственост по параграф 42, тъй като имотът не е ваш, той е одържавен и е преминал в общинска собственост. Попитах: Защо не сте ме уведомили?

Значи в новия ПУП са отчуждавани части от имотите ни. Но тези парцели бяха вписани в местните кадастри и сме си декларирали имотите. Тръгнах по мъките…

10 години не се ли обадиш, може да го присвоят. На 2-3 години трябва да се проверява в кадастъра, в Агенция по вписванията.

Имаше едно обнародване преди 2000 г. Всички документи са ми изрядни – писмо ми изпратиха за новия план, обособиха се парцелите и там пишеше на колко етажа се извършва строителство в моя парцел. Значи знаеха, че съм собственик и ми пратиха писмо дали съм съгласна, значи могат за едно да пращат, а за друго не – те си действат както за тях е удобно.

Михаил Иванов, пенсионер

Вече 10 години кметът не изпълнява решение на съда за моя имот

През 2008 – 2009 година излезе общ градоустройствен план на град Варна. Преди това имаше обнародване. За микрорайон „Ален мак“ 1 и 2 има засегнати мои интереси. Имам имот, който съм си закупил през 1998 година и 2008 година, преди да бъде приет този план, имаше изменение на проекта именно за „Ален мак“. Подадох жалба, защото не бях съгласен. Предложеният план ми отнемаше съгласно ЗУТ голяма част процентно и се нарушаваше неговата цялост. Подадох жалба до Общински съвет, но беше отхвърлена. Подадох жалба до Административен съд – Варна. Беше присъдено Община Варна да промени устройствения план за моя имот. Това излезе 2010 година, но до днес вече 11 години кметът не уважава решението на Административния съд – Варна. Водя дела и жалби постоянно.

По закона за устройството на територията, устройствените планове на всяка една община подлежат на 10-годишна промяна и допълнения. Във Варна това беше направено и изпратено към министерството и връщано два пъти през 2008 и 2009 година и обнародвано в държавен вестник.

Преди да излезе изменение на някакъв план или нов план, той се обнародва пред обществеността и това обнародване се съобщава в Държавен вестник. Има го на стената в общината и всеки трябва да се интересува за собствените си имоти. Но тъй като ние гражданите не ходим всеки ден в общината, не четем държавен вестник всеки ден, оставаме в едно неведение и понякога гласуват тези планове и изменения без наше знание. 

Имаме право да обжалваме, но е важно да не изтървем срока. Иначе се приема без наше знание.

Епидемията ще свали цените на имотите

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!