Проклятие тегне над „Козият рог“: Живите от екипа на най-култовия български филм се броят на пръстите на едната ръка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

28 г. след смъртта на Милен Пенев подхвърлиха паспорта му. Този акт събуди отново старите духове на прокобата, тегнеща над екипа на филма Почти 30 г. след мистериозната смърт на актьора и режисьор Милен Пенев намериха паспорта му в градинка пред театъра в Пазарджик. От полицията са заявили, че паспортът трябва да бъде предаден в дирекцията като държавна собственост. После можело да бъде пазен като музеен експонат в пазарджишкия театър.
Момче от охраната казало на продавач на стари книги близо до театъра, че е намерило паспорт, който оставил в близка будка, като помолил да го предаде в полицията. От снимката гледал Милен Пенев. Предали паспорта на съратничката на Пенев Лили Малинова.
Бащата на голямата Катя Паскалева издъхва в ръцете й с думите: „Ти, ти, артистка…“Катя Паскалева влезе в голямото кино през света на Хайтов: първо като Найме в „Краят на песента“ и п…Jul 8 2019vijti.com

Разтреперих се, бяхме много близки. Смъртта му е мистерия, която не е разгадана до днес, казва Малинова, която била с Милен до последния му ден в Пазарджик. Разделили се ден преди Коледа на 1991 г. Казал, че отива в София за празниците и повече не се върнал.
Открили тялото му с нож в сърцето в градинка в столицата на 1 януари 1992 г. Бил без документи и го разпознали едва на другия ден. По волята на брат му трябвало да го кремират и отнесат урната в родната Варна. В последния момент пристигнал Стефан Данаилов, спрял кремацията. Искал да се направи разследване. Впоследствие обаче нищо не беше разкрито. Погребали праха на актьора във Варна.

Документът е отлично съхранен. От полицията смятат, че по някакви причини човекът, който го е взел, е решил да се освободи от паспорта и нарочно го е подхвърлил пред театъра. Съществува версия, че това са хора от жилищната мафия, които са се разпореждали с имотите на актьора.
Ножът в сърцето погуби хубавеца с перспективна кариера
Звездата на нелепо загиналия варненец изгрява още в шедьовъра на родното кино „Козият рог“. В култовата лента на Методи Андонов чернобрадият красавец се превъплъти в образа на младия овчар, в когото се влюбва Катя Паскалева.

Въпреки че завършва актьорско майсторство в средата на 70-те години, Милен Пенев се отдава на режисурата. Обсебен е от Методи Андонов. Смъртта на учителя му е първият голям удар в живота му.
Няколко години преди това обаче той е преживял голямото разочарование да не бъде разбран от критика и публика във филма „На живот и смърт“, където играе ролята на Ботев. За да се подготви както трябва, му разрешават да се запознае със секретни материали за живота на поета. Пенев в продължение на години пише пиесата си „Мечта с въпроси“ по стихове на Ботев. Сам изиграва поета революционер с невероятен успех на камерната сцена на Пазарджишкия театър през сезон 1980-1981 г.
Запознах се с Милен през 1970 г. в Клуба на културните дейци в Пазарджик. Станахме близки приятели. Идваше в кабинета ми в следствения отдел на прокуратурата и ми диктуваше пиесата си, която аз пишех на пишещата си машина. Бяха страхотни дни, споделя известният адвокат Хари Хараламбиев.

В онези години Милен Пенев не близвал алкохол. Двамата с актрисата Адрияна Палюшева били единствените от компанията, които стоели настрана от бутилките. Въпреки че не пиеше, той организираше сбирките. Правеше ги с много фантазия, смях и изненади. Колеги от София пристигаха специално в Пазарджик за купоните на Милен, разказва и Красимира Василева.
По това време той вече е изиграл ролите си в „Иконостасът“ и „Козият рог“, но не се главозамайва. Има невероятната способност да се сприятелява с всеки, когото срещне. Спектаклите, които режисира Милен Пенев, се превръщат в театрални събития. Освен в Пазарджик поставя и в столичните театри. Не е чужд и на литературата. Пише сценарии и дори стихове, но за съжаление нищо не вижда бял свят. Цензурата го държеше под похлупак и той се отчая, твърдят от гилдията.
Жените лудееха по Милен, но в същността си той беше доста плах и стеснителен, коментират негови колеги. Имаше ниско самочувствие – вероятно заради скромния си произход. Така и не се ожени.

Съжителстваше проформа с доста по-възрастна жена и мнозина се съмняваха, че е гей
Лека-полека депресираният чаровник се пропи. Всичко се срина след смъртта на майка му. Останалото е бърза агония, скъсена от… ножа в сърцето. Убийците на звездата от „Козият рог“ още не са заловени.
„Малко хора знаят, но Милен си направи гроб приживе. Той имаше невероятно силна връзка с майка си. Тя идваше на премиерите и представленията му от Варна. Когато почина, той направи двоен гроб. В едната му част бе погребана майка му, другата запази за себе си. Когато умре, да бъде положен до нея. Много му говорех, че това не е правилно, но той не слушаше никого“, разказва Красимира Василева.

През годините след смъртта му в театъра в Пазарджик се случват странни неща. „15 минути преди премиера изведнъж сцената се завъртя с метър и половина. Всички декори се сринаха. Останахме като гръмнати и без каквато и да е причина решихме, че това е дело на Милен“, споделя Лили Малинова. При друг случай открили омотана в завесата бутилка шампанско. И две кристални чаши, загънати в салфетка.

Театралите свързват всичко, което се случва с Милен Пенев, с проклятието, което тегне над хората от екипа, направили хитовия филм “Козият рог”.
Ходжи направили черна магия на екипа на филма
Пръв умира режисьорът Методи Андонов
Само за две седмици се преселиха в отвъдното сценаристът Николай Хайтов, изпълнителката на главната роля Катя Паскалева и Мария Нейкова, авторка на “Вървят ли двама” – прочутата балада към филма.

Нелепи инциденти, катастрофи, убийства и нелечими болести покосяват един след друг всички, работили за лентата
Оцелелите се броят на пръстите на едната ръка
Само за две седмици преди време се преселиха в отвъдното сценаристът Николай Хайтов, изпълнителката на главната роля Катя Паскалева и Мария Нейкова, авторката на прочутата балада към филма “Вървят ли двама”. Пръв умира режисьорът Методи Андонов, покосен от неизлечима болест.
Едва 10 дни след Катя Паскалева я последва в небитието “дамата с китарата” – певицата Мария Нейкова. 56-годишната гласовита родопчанка напусна внезапно този свят. Засега причината за кончината й е неясна, заяви лекарката, подписала смъртния акт, но близките отказали аутопсия. Синът й Цветин споменал пред вдовицата на Дамян Дамянов Надежда Захариева, че волята на майка му е била да е кремирана.

Невероятно, но факт – над безсмъртния шедьовър на Методи Андонов “Козият рог” наистина тегне проклятие!
В средата на 80-те загива актьорът Милен Пенев, изпълнил във филма ролята на младежа, в когото се влюбва Мария. Пагубното пристрастие към алкохола съсипа без време и неговия колега Антон Горчев, “бащата” на Мария в “Козият рог”. От алкохолната си зависимост се цереше в Суходол и Катя Паскалева, която също рано отиде на небето.
Суеверната откак свят светува актьорска гилдия отдавна съвсем открито говори, че оцелелите – именно “оцелелите”, а не “живите”, от екипа на най-култовия български филм се броят на пръстите на едната ръка. От известно време те живеели в постоянен ужас, че всеки от тях би могъл да е следващият…

В редакцията на вестник “Над 55” преди време позвъни шаман от тополовградския край, който заяви категорично, че според него турски ходжи у нас направили черна магия на екипа на “Козият рог”. Актьорите, които са изиграли ролята на турци или насилници, са пощадени от прокобата. (Оказа се, че не е съвсем вярно.) Верният приятел на Милен Пенев – Стефан Мавродиев, не се разделя с чашката, но още е във форма.
Душеприказчикът на Катя Паскалева Тодор Колев също е покойник от 7 години.
Най-странното е, че магията на ходжите удря и най-близките същества на актьорите от филма. Тежка катастрофа погуби Слона. Месец преди Мария Нейкова загина трагично съпругът й Недялко. Според официалната версия той се подхлъзнал, според други полетял надолу от терасата на апартамента… Близки на семейството обаче тайно говорят, че талантливият математик, който 30 години беше продуцент и мениджър на съпругата си, сам е сложил край на живота си.

След смъртта на мъжа си Нейкова беше повалена от стрес, който освен психиката засегнал и имунната й система. Церели я с мощни антибиотици, но тя непрекъснато поддържала висока температура. Най-лошото било, че талантливата родопчанка била алергична от дете към всякакви лекарства, не можела да пие даже витамин С.
Животът на младата, но вече прославена певица се преобръща внезапно точно на рождения й ден – 21 декември. От 1971 г. нататък за нея това е най-черната дата. Тя никога повече не празнува рождения си ден.
Тогава на летище София 25-годишната утвърдена солистка на оркестър “София” загубва най-добрата си приятелка Паша Христова, с която се запознали през 1970 г. по време на снимките на новогодишната програма. Мария Нейкова има повече късмет, защото е седнала отзад, близо до Борис Годжунов и Янка Рупкина. Двамата с Годжунов скачат през зейналия при опашката на самолета отвор и се приземяват на бетонната писта от 4 метра височина, получават тежки контузии, но прескачат трапа. Няколко години певицата прекарва в митарства по болниците. Оттогава тя не се разделя с цигарата. Получава стрес и от шофиране, става суеверна и избягва да ползва самолет. Има обаче нещо, което и досега не мога да си обясня, споделя в интервю тя. Тогава, в този злощастен ден още преди да отида в “Пирогов”, знаех имената на всички загинали. Не ги бях виждала, но знаех имената им. Откъде? ”

Последните години авторката на няколко безсмъртни балади била тъжна, не можела да се пребори с апатията и депресията. “Паша ме вика от небето! Чувам я!”, често повтаряла тя. За три години починали майка й, свекърва и зълва й. “Непрекъснато ги сънувам…”, изповяда се пред медиите певицата.
Мария Нейкова и Катя Паскалева се запознали съвсем случайно на улицата, малко след премиерата на филма легенда. Когато научила за смъртта на голямата актриса, съсипаната от загубата на мъжа си певица възкликнала: “О, Господи, миличък Боже! Толкова обичах Катето! Как можа и тя да си отиде? От целия филм си отиват хората…
Като че ли някой ни събира на небето!”

Клошари пребиха до смърт Лъчезар Стоянов
Наричаха го българския Белмондо, богът на каскадите… Нашенците го помнят с дузина великолепни роли в киното. Най-странното е, че въпреки професионалните си успехи Лъчо се чувстваше нещастен. На пръв поглед всичко при него беше „на шест“ – мъжествена външност, гарвановочерна къдрава коса в съчетание с пронизващи зелени очи… Но личният му живот беше пълен хаос. Затова подири опасна утеха в алкохола.
Тежки напивания, скандали и разводи го съпровождаха до края на дните му…, споделят каскадьори, за които рано отишлият си колега продължава да е легенда.
Краят на Лъчезар Стоянов е кошмарен. Тотално алкохолизиран, една сутрин го намират пребит до смърт вероятно от скитници, с които е седял на обща разпивка… След пиянската свада клошарите задигат портфейла и скъпото кожено яко на агонизиращия в локва кръв актьор и каскадьор. После потъват вдън земя. Следите им се губят и досега.
Виктор НАУМОВ,
Неда ВАРНАЛИЕВА
Източник: faktualno
Спомен за Милен Пенев, роден на 13 април 1943 г., който си отиде само на 48 години при странни и неизяснени обстоятелстваНамериха го на една пейка в Докторската градина в безпомощно състояние, с видими следи от побой, и и…Apr 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!