По време на СОЦ-а: Свършваш висше и започваш работа, заплата 135 лева, на ден 6.14 лв, а сега?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В последно време все по-често се усеща носталгията по социализма. И най-вече, по евтинията. Няма да се спирам на празните и на показните магазини. Няма да коментирам това, тия, где ги гони носталгията сигурно са живели, та да се тъпчат до пръсване. Ще се опитам да ви обясня, защо социализмът отиде в небитието:
Свършваш висше и започваш работа. Заплата 135 лева. На ден 6.14 лв. На час 77 стотинки.
Хлябът бе 15 стотинки. Редиш се на опашка, що може да свърши. Стоиш на нея половин час. Простата сметка показва, че хлябът вече е 15+38.5=53.5 стотинки. С една месечна заплата си купуваш 243 хляба.
После се редиш за месо. Цената му е 4 лева.Български професор избухна: „94% българи храним 6% хрантутници“. Правилно ли е?Има нещо знаково и знаменателно, нещо като символ и метафора на целия Преход и на цялостното постпре…Dec 21 2018vijti.com

Стоиш два часа и половина, и то струва вече 4+1.93=5.93 лв. С една месечна заплата си купуваш 22.765 килограма месо.
После се редиш на опашка за домати, лук, дрехи, китайски кецове… После се редиш у бръснарницата, баничарницата и у сладкарницата.
После се редиш на опашка за лека кола. 10 години. Цената на колата е 6 500 лева. За десет години ти стъпва на 10х12х135+6500=22 700 лева.
Нема да ви смятам колко излизаше един апартамент, що има опасност да изгоря лаптопа.

А най-простата сметка показва, че от висене по опашки, немаше кога да работим. А като не работим, нема у магазина. Нема го и бръснаря. Що е на опашката за месо. А месаря е на опашката пред бръснарницата.
Та това исках да ви кажа. Кто понял, понял.
Ха ха. Сетих се за Ювенал. Хляб и зрелища. Хляб имаше. И зрелища имаше. По опашките. По телевизията една краварка зрелищно доеше от една крава 170 литра мляко. Докато я снимаха, другите крави прегаряха. И мляко нямаше. Телешко имаше в „Балкантурист“. С гъби.Oт година и половина живея и работя като медицинска сестра в Германия: Направих правилния изборOт година и половина живея и работя като медицинска сестра в Германия. Въпреки че имам добри познани…Dec 21 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!