Плуващи кифлички – само вода, сол и брашно, а стават разкошни и много мекички!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ако имате брашно вкъщи, не се колебайте и пригответе това тесто, за което се нуждаете само от сол и вода. След като се замеси тестото, се оставя да почине в разтопено масло, след което може да се разтегля на тънка и равномерна кора, даже без да се точи с точилка! Всичко, от което се нуждаете, е равна, гладка работна повърхност и процедурата по-долу, за да си приготвите невероятните Плуващи кифлички :

Плуващи кифлички

Продукти: 

6 чаши брашно (750 g)

3 чаши вода (600 ml)

1,5 чаена лъжичка сол (12 g)

Плънка:

1 голяма глава лук (или две по-малки)

500 г листа спанак (ситно нарязан)

1 ч.л.сол

В допълнение към този постен вариант, можете да напълните с кайма, сирене, картофи, тиква…

И още:

1 чаша разтопено масло / маргарин / мас / олио

Приготвяне: 

Изсипете брашното в голяма купа и направете дупка в средата. Поръсете със сол, след това изсипете две чаши вода в кладенчето и постепенно добавете последната (трета) чаша.

брашно с вода

Докато брашното попива водата, разбъркайте с лъжица или твърда шпатула, след което омесете на ръка. Това тесто изисква по-дълго месене, около 5-8 минути, докато се смеси добре. Може да изглежда малко лепкаво, но не добавяйте още брашно, така трябва да бъде.

лепкаво тесто

Оформете топка и върнете тестото в купата. Покрийте с торбичка или найлоново фолио и оставете за 10 минути.

тесто под фолио

След това го премесете върху леко набрашнена повърхност и с помощта на дланите си разтегнете на руло, за да можете по-лесно да го разделите на 22 приблизително равни части.

нарязано тесто

От всяка част оформете топчета, като просто овалвате между двете длани. Разтопете чаша масло и оставете леко да изстине, но все още да е течно. Изсипете го в широка и дълбока купа.

тесто в масло

Сплескайте леко всяко топче, след което го поставете в маслото, за да се накисне от двете страни. Повторете процедурата с всички топки тесто. След това покрийте с прозрачно стреч фолио и оставете да почине за един час. През това време пригответе пълнежа:

кифлички в масло

ЗА ПЪЛНЕЖА: запържете ситно нарязания лук и добавете ситно нарязания спанак. Запържете до омекване, след което оставете настрана да изстине.

нарязан спанак

След изтичане на времето извадете топка тесто върху гладка работна повърхност и започнете да я разтягате, като я притискате с длани. Ще забележите, че тестото е много еластично и се разтяга на много тънка кора, тънка като лист, дори прозрачна и не се къса.

разтегляне кора

кора тесто

Тъй като корите са много тънки, можете да ги сгънете както искате: като триъгълници, като рулца, като квадрати или като сарми. Този път се спряхме на мини-банички, при които кората се прегъва от двете страни, за да се получи дълъг правоъгълник, а след това се добавя и лъжица плънка и се навива.

кифлички тесто

Сложете готовите Плуващи кифлички със спанак  в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете до златисто кафяво.

маслени кифлички

Добър апетит!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!