Пловдивски сервитьор с насмешка: „Тестваме клиентите с монета – ако са ваксинирани, залепва като магнит“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Здрав бойкот на мерките готвят ресторантьори, ще работят без сертификати

Нов метод за тестване на клиентите измисли пловдивски сервитьор заради влизащите от утре изисквания всички в заведенията да са със сертификат. „Ще го правим с монета – тя залепва като магнит, ако човекът е ваксиниран, защото след убождането, подкожно остават метални частици“, обясни пред „24 часа“ служителят. Неговият шеф не беше сигурен, че това е най-сигурният начин за проверка.

Проф. Ангелов: Зеленият сертификат е дискриминационно отношение към 75 % българиИнтересен завой в политиката на ГЕРБ. Въпреки, че 3 пъти завтаряха напълно голяма част от бизнеса в …Oct 20 2021vijti.com

„Ние да не сме разследващи органи? Как ще ги проверяваме“, питаше собственикът на заведение до мол „Марково тепе“.

В други пловдивски заведения не умуват върху оригинални теории, а стягат здрав бойкот. Те ще работят и без сертификати.

„Няма да затворя и да пратя хората си на борсата. За кой път да го направя? А и после как ще намеря персонал? Няма да затворя, и не съм само аз. Всички ще продължим да работим“, отсече пред „24 часа“ собственик на ресторант, който не е съгласен да каже името си, защото това означава сигурна проверка от РЗИ още утре. „Шефе, ще си направя ваксина, мисля да избера „Янсен“, защото е само една доза и веднага ще ми дадат сертификат“, обърна се към него един от сервитьорите. „Направи си ваксина, но това не решава проблема. Как ще проверяваме сертификатите на клиентите? Уж трябваше да има приложение за това, а не  е готово“, продължи да се ядосва шефът.

Повечето собственици и управители на пловдивски заведения са в ступор след оповестените противоепидемични мерки и новите изисквания за зелен сертификат в затворени помещения, установи репортерска проверка. В рамките на ден те трябва така да организират работата си така, че да отговорят на новите ограничения. „Не знаем как ще работим от утре“, вдигат рамене сервитьори в заведение в един от централните паркове. Очевидно не всички в ресторанта имат сертификати, защото техен колега се намесва и отпраща репортера ни към управителя.

В една от пекарните в центъра, в която се предлага и кафе, кроят да работят само навън, докато времето позволява, а вътре да оставят две маси за ваксинирани клиенти. Продавачката обаче не е ваксинирана, няма и намерение да се имунизира и никак не е ясно как ще се яви на работа утре.

„Да бяха ни затворили по-добре, вместо да ни налагат правила, които са трудно изпълними“, ядосва се друг пловдивски ресторантьор.
От бранша смятат, че държавата ги подлага на тотален геноцид и ги тласка към фалити, вместо да намери начин за адекватно обезщетение на засегнатите от пандемията бизнеси.

Как точно персоналът ще разбере дали сертификатите на клиентите не са фалшиви, гневи се ресторантьор.

Повечето работещи в бранша са отчаяни от новите мерки.

„От началото на пандемията сме протестирали многократно заради ограниченията и липсата на адекватна подкрепа от държавата, но на практика нищо не се променя. Все по-зле става.“ Така описа ситуацията Стойчо Христов, управител на пицария в центъра на Пловдив.
По думите му все още нямат решение как ще става проверката на клиентите. Чакат заповед как да действат от собственика. Излишен персонал, който да се заеме специално с това, обаче нямат. През последната година хората им се стопили, работели с пет-шест души по-малко. „Непрекъснато напускат и трудно наемаме нови сервитьори и готвачи. При нас няма сигурност“, коментира Христов.

„От самото начало на пандемията ние сме потърпевшите. Отвори – затвори. Как ще ги проверяваме тия хора, те идват при нас по за един обяд“, коментира новите мерки Соня Йорданова, управител на малко ресторантче в близост до Главната, което предлага готвено и работи на обедно меню за работещите от околните офиси. Тя обяснява, че ако клиентите рязко намалеят, ще преминат към доставка на храна за вкъщи. Така са оцелели и при предишните вълни на пандемията. Въпреки това оборотите им са паднали почти наполовина и трудно свързват двата края.

„И преди да въведат новите мерки, забелязахме отлив на клиенти в последните седмици“, обяснява Георги Найденов, управител на ресторант, който е част от национална верига. Заведението се пълни с хора единствено в петък, събота и неделя.

През седмицата клиентите са малко.
В два от модните ресторанта в града, в които обикновено трудно се намират места без предварителна резервация, още умуват как ще действат от утре.
И се питат защо здравният министър не е вдигнал ограниченията за 50 процента посетители, след като вече ще приемат клиенти само със здравен документ.
След оповестяването за новите мерки на закрито във Фейсбук ври и кипи от коментари на недоволни.
В отделни групи вече открито говорят за масови протести и блокиране на пътища и магистрали.

Хората с антитела влизат ли в категорията за зелен сертификат?„60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълн…Oct 21 2021vijti.com


Източник: 24plovdiv

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!