От опита на наши читатели: Как да отгледаме най-вкусните домати без химия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Възможно ли е в градски условия да отгледаме фантастично вкусни домати и краставици? Отговорът е категорично „Да“ и е потвърден от читател на skafeto.com. Той е отгледал отлична реколта от сортовете домат „Розов“ и „Биволско сърце“, както и краставици „Гергана“ и тип корнишон, при това без да използва никакви химикали за борба с вредители и изкуствени торове. Всичко това се случва в малката му градинка в столичния квартал „Княжево“. Репортер на skafeto.com се убеди лично в отличните вкусови качества на зеленчуците. Контролно замерване пък показа средно тегло на доматите от 450 – 500 грама.
Друга гордост на малкото столично опитно поле са интересен сорт дългоплодни тиквички, чиято дължина надвишава 1 метър, а едивствената грижа за растенията е редовно поливане и… бране на изобилната продукция.
Не съм градинар, но съседът ми показа как да вкореня розата във вестник чрез метода на бурито, стана фантастичноАко сте запален градинар, сигурно сте се опитвали неведнъж да захванете роза от резници . Но обичайн…Dec 9 2018vijti.com

Ето и някои малки тайни за това как да си отгледаме вкусни, екологично чисти и здравословни домати:
1. През първите месеци в горната част на лехите, непосредствено до пътеките, се засаждат по един ред моркови, магданоз, чубрица, невен и босилек, както и много други полезни срещу кафява мана растения.
2. В началото на май се засаждат по два корена домат почти един до друг (за да може да се завържат на един кол и двата), през около метър.
3. Засаждането става с леко полягане на корена, заравя се и около 20 см от частта на стеблото над корена.
4. След като позаякнат растенията, се набиват коловете и към тях се прикрепят самите растения с помощта на градинска тел.

5. Започва периодично връзване и колтучене на растенията.
6. Когато растението достигне височина поне метър, се отстраняват листата в долната му част, за да се оформи една проветрива зона под растенията – да няма опрени в пръстта листа.
7. При нужда растенията се пръскат с настойка от коприва, която е ферментирала около месец във вода. Сместа може да се нанася с метличка, или да се прецеди и да се пръска с пулверизатор.
8. При поливане на редовете с вода около половин до 1 литър от настойката се налива в основите на всеки корен. Еднократно се добавя и малко количество разтворена във вода птича тор.
9. Ако бъде забелязано болно растение със следи от гниене или мана по стеблото, внимателно се маха цялото и се изхвърля далеч от градината.
10. Добитата продукция става още по-вкусна, ако се сподели с приятели и се полее с чаша хубаво вино.
Тайната на вещите градинари: Най-мощното оръжие срещу листните въшкиВсеки градинар е наясно с ужасната напаст, която представляват листните въшки. Това, може би, са най…Nov 15 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!