Обичайте кучето си, но внимавайте да не ви ближе по устата: Може да е опасно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кучето е едно от най-прекрасните неща, които човек може да има в живота си – почти всеки, който някога е гледал куче би се съгласил с това. Дори любителите на котки не биха отрекли очарованието на кучетата. Едно нещо, което обаче отказва много хора от взимането на куче е привидно нестихващия им ентусиазъм да ни ближат по лицата. Едновременно с това, много собственици на кучета пък обожават тези демонстрации на любов от техните четирикраки приятели. Възниква въпросът обаче:Добавям малко от това и прането ми е по-свежо и чисто от всякога: Край на упоритите петнаСигурни сме, че имате бял оцет вкъщи. Ако е така, би трябвало вече да знаете, че имате на своя стран…Oct 15 2018vijti.com

Безопасно ли е да позволяваме на кучето ни да ни ближе по лицето? Без значение дали ни харесва или не, какви са обективните фактори, върху които трябва да се опрем?Първото нещо, което трябва да вземем предвид е, че кучетата – както и котките – имат слюнка и стомашни сокове, които са в пъти по-силни от нашите. Това е причината, поради която те могат да ядат сурово месо без проблеми, докато ние трябва да го сготвим, за да не се разболеем от безброй най-различни заболявания. В резултат на тяхната „силна слюнка“, кучетата не срещат никакви проблем от това да имат буквално десетки хиляди бактерии, вируси и микроби в устите си по всяко време. Да, прочетохте правлно – десетки хиляди.

При нас е същото, и ние постоянно имаме хиляди бактерии и микроби в устата си, но те са вируси и микроби, с които телата ни могат да се справят. Докато не малко от микробите, вирусите и бактериите в кучешката слюнка могат да са много опасни за здравето ни. Биолозите ги наричат „зоонотични бактерии“. Например, всяка една от труте бактерии Е.коли, Клостридии (clostridium) и Кампилобактер (campylobacter) води до гастроентерит. Pasteurella multocida пък от друга страна, е напълно нормална и често срещана бактерия в устата на всяко куче, но при хората често води до менингит. Салмонелата също е нещо, което може да се срещне в кучешката слюнка, а да не забравяме и за множеството видове ендопаразити като глистите например.

Възниква въпросът, обаче – „Кучетата често ближат раните си. Защо го правят, ако слюнката им е вредна?“ И отговорът на този въпрос е – „За да им помогнат да заздравеят.“, но както вече споменахме – това, което е здравословно или просто Ок за кучето ни, често е много опасно за нас.

Означава ли това, че никога не трябва да разрешаваме на кучето ни да ни ближе?

Не задължително. Слюнката на кучето ни е безопасна ако попадне просто върху кожата ни. Опасна е само ако навлезе в организма ни през устата, носа, очите или през отворени рани – това са местата, на които задължително трябва да отбягвате кучешките „целувки“. Е, генеталиите също, но се надяваме, че това е очевидно и по куп други причини.

Така че близване по бузата е технически 99.99% безопасно, стига да не прерастне в близане по очите, носа и устата. Разбира се, може да се направи и аргументът, че е добре цялостно да отучим кучето ни да ни ближе по лицето, за да избегнем инциденти. Ако позволяваме на кучето ни да ни ближе по врата и бузите, не можем да очакваме то да разбере, че трябва да отбягва очите и устата ни.

Друг чест въпрос е „Ами котките? Не се ли отнася същото и за тяхната слюнка?“ И отговорът тук е „Да, разбира се!“ Котките, обаче, нямат инстинкта да ни ближат по очите или устата – за тях близането има почистваща функция, а не е нещо, което правят като „целувка“. Възможно е да поближат космите на ръцете ви или брадата по лицето ви, но малко вероятно да се опитат да „облеят“ лицето ви в слюнка, както правят кучетата. А и котките имат в пъти по-малко слюнка като цяло.

Добре, какво е най-добре да направим?

Очевидно е доста трудно да научим кучето ни да не ни ближе по лицето. За кучетата това е силно инстинктивен признак на любов. И все пак, ако имате добра комуникация с кучето си, това не е невъзможно. Ако трябва да обобщим няколко съвета, те биха изглеждали така:

Ако можете лесно и безпроблемно да отучите кучето да ви ближе по лицето – направете го.
Ако не, постарайте се да отбягвате облизвания по очите, носа, устата или отворени рани.
Постарайте се кучето ви да е винати ваксинирано – това е важно и за самото куче, не само за вас.
Също така се постарайте кучето ви да е винаги обезпаразитено, както вътрешно, така и външно. Това също е важно и за самото животно, а не само за вас.
Много кучета обичат да ядат чужди изпражнения, когато са на разходка в парка. Очевидно е отлична идея да ги лишаваме от такива „лакомства“, както по естетични, така и по здравословни причини.
И това общо взето е основното, което може да се каже по въпроса.

С две думи – кучето ни може да е част от семейството ни, но нека не забравяме, че не е част от биологичния ни вид.
Източник: mybeasty.comВижте къде се намира изворът на самуилови войници: Лекува болести и сбъдва желанияИзвор, с невероятна мощ, намира се на южната част на Рила притежава чудодейна сила. Той се намира в …Oct 15 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!