Никога не изхвърлям люспите от чесъна и ви съветвам да направите същото

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Чесънът е съставка, без която не може да мине почти нито едно ястие. Ние често го използваме, щедро го добавяме към ястия. Но люспите на чесъна изобщо не ни интересуват, изхвърляме ги в кошчето без съжаление. И напразно, защото има много полезни приложения.

Ето защо трябва да събирате люспи от чесън и да не ги изхвърляте.

 Първо, нека поговорим за това как люспите могат да ни бъдат полезни в кухнята. В крайна сметка той все още запазва устойчив аромат на чесън.

Идеален е за добавяне към бульон или супа. Люспите ще придадат на течността целия вкус, след което тя може да бъде внимателно събрана с цедка. Можете дори да направите цяла ароматна торбичка. За да направите това, вземете марля, поставете в нея люспата, дафинов лист и други сушени билки на вкус. Такава торбичка може да бъде сложена на всяко ястие и след готвене просто я извадете. Ароматът е невероятен и в ястието няма излишни листа.

Дори европейските пекарни не изхвърлят люспите от чесън. Изсушават го във фурната, стриват го в хаванче на прах и след това го добавят към тестото. Тази подправка ще придаде на хляба невероятен вкус.

Много ястия се приготвят с чесън в люспи. Особено поради факта, че има богат аромат. Можете да направите това, когато печете зеленчуци. Просто отрежете върха на главата чесън, сложете масло и добевете към зеленчуците.

Също така наскоро стана популярна рецепта от нюйоркски готвач, който направи чипс от люспите. Просто трябва да залеете люспите със зехтин, да добавите сол и черен пипер и след това да го сложите във фурната, предварително загрята до 200 градуса. След 10 минути ще имате хрупкав чипс, който можете да добавите към салати или основни ястия.

Използването на люспи извън кухнята

Всеки знае, че чесънът има антибактериални свойства. Следователно е полезно не само да се яде, но и да се използва като защита за растенията. Например, можете да приготвите инфузия от люспи. Накиснете люспите на 10 глави чесън за 5 дни в топла вода. След това прецедете и напръскайте стайните растения . Тази отвара ще помогне за защита на растенията от листни въшки и паякообразни акари.

Подобна инфузия може да се използва като лекарство за колорадски бръмбар. Можете да накиснете люспите във вода за една нощ, а на сутринта да напръскате надземната част на картофите. Колорадският бръмбар ще стои далеч от вашата реколта.

Смятаме, че вече ви убедихме, че не трябва да изхвърляте люспите от чесън. В крайна сметка е полезно не само за готвене, но и за градинарство. Надяваме се, че всички тези методи ще ви помогнат в домакинството!

Изненада: Цял живот сме белили грешно чесъна! ВИДЕОСъс сигурност сте чували за многото ползи на чесън. И тук не говорим само за приложенията му в кулин…May 7 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!