Не е за вярване, но цели 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Българската софтуерна индустрия започва кампания за привличане на желаещите да се завърнат в родината българи. Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят.
Това показва анкета сред над 4000 сънародници в повече от 70 държави на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Данните бяха представени на пресконференция в БТА.
Според Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, за много от нашите сънародници все още не са ясни перспективите за кариерно развитие в България. „Решихме да проведем анкета и да видим имат ли желание българите да се върнат, каква е мотивацията им“, разказа той. Димитров е на мнение, че ИТ индустрията на България е бъдещето на страната ни, защото липсват ресурси, липсва петрол, а тази индустрия има висока добавена стойност.Изказване на две БГ емигрантки в Англия възмути много хора: Не ми се стъпва в тая кочина БългарияСлед приемането на България за членка на обединена Европа за нашенците стана много по-лесно да потър…Nov 27 2018vijti.com

По думите на Бистра Папазова ръководител на инициативата „ЗАвръщането“ , резултатите са били изненадващи, тъй като не показват черната картина, която сме свикнали да виждаме.
От анкетираните 70% са със висше образование, а най-много от участниците живеят на територията на Великобритания, Германия и САЩ. 57% биха работили в ИТ индустрията в България. Това би привлякло повече хора, отколкото да се върнат в страната ни, работейки в друг сектор. Много от тях обаче нямат необходимата квалификация. Според БАСКОМ всеки пети от сектора не е ИТ специалист.
Кампанията ще бъде насочена към българи зад граница, ангажирани в софтуерната индустрия и ще стартира в началото на 2019 година. Мотиви за връщане на сънародниците ни са стандартът на живот, възможности за професионално развитие и семейство и приятели.

Близо 20% ръст в приходите на софтуерната индустрия отчитат изследвания. Оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд. лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 година. „По наша оценка общо работните места в ИТ сектора са между 30 000 и 35 000“, допълни Георги Захариев. Той посочи, че има начин да се привлекат хората, които са заминали преди време. Планира се 25-50% ръст през следващата година, но поради липса на подготвени кадри прогнозата за цялата индустрия може да е само за ръст от 10%, коментира Захариев.
Средната нетна заплата в сектора възлиза на 2700 лева, с други думи около 3,5 пъти повече от средното за страната. Стандартът на ИТ индустрията в Германия или Великобритания е достигнат и в България, категорични са от БАСКОМ.

От асоциацията са категорични, че повишаването на максималните осигурителни прагове ще повлияе на резултатите в изследването. За 2017 година софтуерните компании са платили 70,6 млн. евро. С повишението се очакват още 15-16 млн. евро. Дори аутсорсинг компаниите ще бъдат засегнати от тези промени, допълниха експертите.
„Това е данък Успех. Ако си успешен в България, трябва да бъдеш наказан“, смята Димитров. По думите на Папазова 4300 души са отговорили на анкетата, като обхващат представители на всички възрастови групи с изключение на деца и ученици. Председателят на БАСКОМ е категоричен, че трябва да се отправи послание, че можещите хора могат да успяват в България.Наш емигрант в САЩ: Избягах от България, когато навърших 20, ако ме питате – сега пак бих го направилДимитър Захариев е роден в бившето погранично село Либяхово, сега Илинден, община Хаджидимово.
На 20…
Nov 27 2018vijti.com

Източник: За жената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!