Не ги правете: 12 грешки, които допускаме при пране на дрехите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Продължителността на живота на дрехите ни в голяма степен зависи от начина на пране.
Предлагаме ви няколко прости съвета, с които да избегнете най-често допусканите грешки при пране и ще останете доволни от резултата – вашите дрехи няма да загубят добрата си форма и цвят за доста по-дълго време.
1. Неправилно сортиране. За запазването на цвета на дрехата, е от изключителна важност прането да е добре сортирано. Не перете много тъмни дрехи със светлорозови, например. Разделете цветното пране на светло цветно и тъмно цветно. Внимавайте с градусите при пране – по-високият градус „сваля“ цвета от дрехите ви. Много често некачествени и евтини дрехи се багрят с евтини бои, затова, ако не сте сигурни, по-добре изперете на ръка, защото такива дрехи могат да боядисат прането ви, дори и на 30 градуса. А ако искате бялото ви пране да си остане бяло… просто не слагайте други цветове в пералнята, когато го перете.
С този лесен трик премахвате всички мъхчета и власинки при прането: Дрехите ви ще изглеждат като току-що купени от магазинаДнес ще ви разкрием една малка тайна, която значително ще облекчи живота ви. Случвало ли ви се е кат…Aug 3 2019vijti.com

2. Твърде много прах за пране. Освен, че ще остави петна по по-тъмните ви дрехи, прахът за пране, който пералнята ви няма да успее да изплакне изцяло, ще задържа мръсотия в определени части на дрехата.
Също така рискувате пяната да излезе навън, по време на парне.
3. Отворени ципове. Добре е циповете на дрехите да се затварят, особено металните – могат да повредят други дрехи, а също и пералната машина. С копчетата постъпвайте обратно – оставете дрехата разкопчана, иначе рискувате някое от копчетата да се скъса или конецът му да се износи бързо.

4. Твърде много белина. Не забравяйте, че освен да избелва, белината има свойството и да уврежда тъканите. Ако имате възможност, третирайте дрехата с петно, преди да я пъхнете в пералята при другите. Но и не търкайте прекалено упорито върху петното – рискувате да изтъните дрехата на това място и съвсем скоро там може да се появи дупка.
5. Дрехи от спандекс и еластан могат да се перат на ръка, за секунди, само с малко сапун и хладка вода. Изобщо не е необходимо да ги перете в пералнята. Така ще ползвате банския си повече от едно лято, например.
6. Един цикъл на пране за одеала и възглавници. Ако искате да ги изперете добре, повторете цикъла, без прах за пране. Само едно завъртане, ви гарантира неизплакнати добре одеала и възглавници.

7. Омекотител за хавлиите. Той намалява попивателната им способност, затова е по-добре да не се ползва.
8. Препълване барабана с мръсни дрехи. Това не е добре по няколко причини – дрехите са натъпкани и не се изпират добре, повишавате риска от повреда в пералнята ви и можете да скъсате някоя от дрехите си, защипвайки я на вратата.
9. Използване на скъпи почистващи препарати. Много от нас са забравили, че обикновената сол връща белотата на дрехите, лимонът може да омекоти и ароматизира, а домашният сапун чудесно отстранява упорити петна. Няма нужда да давате излишни пари за други препарати, освен прахът за пране.

10. Неправилно почистване. Както вече споменахме, неизмитата пяна задържа мръсотия. Ето защо е необходимо да се почиства по-често мястото под отделенията за праха и омекотителя. А след пране, оставяйте прозореца на пералнята отворен, поне докато изсъхне и се проветри. Веднъж годишно пускайте пералнята празна, на висок градус, като вместо прах за пране, сипете в отделението за прах светъл оцет.
11. Неправилно пране на якета и палта. Ако вместо да ги давате на химическо чистене, перете пухени якета и палта в пералната машина, е добре да пуснете заедно с тях три тенис топки (не се шегуваме). Те ще „разбухнат“ якетата ви и ще оберат излишната пяна.

12. Даване на почивка на пералнята. Много домакини погрешно смятат, че поредните цикли на пране натоварват пералнята. А всъщност ползването на остатъчната топлиа на предходната програма, може да облекчи сметката ви за електроенергия.
Ако спазите поне половината от тези прости правила, непременно ще усетите облекчение в семейния бюджет.
Източник: 1001idei
Прането започна да мирише и разбрах, че в пералнята има мухъл. Но с този домашен препарат реших всички проблемиМухълът е изключително неприятно явление, което може да доведе както до чисто сетивни проблеми като …Feb 1 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!