Неподозираните лечебни свойства на листата от смокиня

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ако ви измъчва наднормено тегло, смокините са идеалният плод за вас

Може би и през ум не ви е минавало колко много лечебни свойства притежават листата от смокиня.
В Индия например наричат всяко дърво смокиня „Дървото на бедните”, тъй като има плодове почти целогодишно.
Оказва се обаче, че не само плодът е здравословен, а и листата. Нещо повече – листата дори притежават много повече лечебни свойства от плодовете.

Сега му е времето да си наберете: Листа от смокиня свалят кръвната захар, лекуват язва и куп други нещаЛиста от смокиня свалят кръвната захар, лекуват язва и редуцират теглото, за да станете по-слаби и з…Jun 23 2019vijti.com

С листа от смокиня например се лекува успешно диабет. Отварата от смокинови листа понижава значително нивата на кръвната захар в организма. Екстрактът от тях оказва благоприятно влияние на инсулина и не се налага допълнително стимулиране с инжекции при диабетиците от втори тип.

Полезните свойства на чая от листа от смокиня не се изчерпват дотук. Той може да понижи нивото на триглицеридите, които са доста опасни. Именно те оказват влияние за изграждането на също толкова опасния холестерол в кръвта.
В този ред на мисли можете да приемате чая от смокинови листа като превантивна мярка срещу едни от най-опасните сърдечносъдови заболявания като инфаркт или инсулт.
Този чай е полезен и за хората, които страдат от наднормено тегло, тъй като има отслабващо действие.

Отварата може да излекува бронхит и астма. Необходими са ви само три добре измити смокинови листа, които трябва да се залеят с литър вода и да се варят за 15 минути.
След това отварата се оставя да кисне три часа, прецежда се и се пие вместо вода.

Другият вид отвара от смокини, която можете да си направите е със сушени листа.
Необходими са ви три супени лъжици изсушени смокинови листа. Поставяте ги в термос с половин литър вряла вода и ги оставяте да престоят 4-5 часа.
Количеството се изпива на четири приема в рамките на деня по половин чаена чаша.
Много е ефикасно при камъни в бъбреците.

В случай, че страдате от колит, ентероколит или дизентерия, вземете една супена лъжица стрити смокинови листа и ги запарете с 1 ч.ч. вряла вода. Оставете ги да киснат един час и ги прецедете. Течността разпределете на 2-3 равни части и я изпийте в рамките на деня.

Листата от смокиня са много ефективни и при болестта на Бюргер, язви и колити. За последните две заболявания, е необходимо да консумирате листата в сурово състояние.

Ако се е появил кокоши трън или цирей, можете да се избавите от този проблем като го наложите със сок от смокинови листа.
Силата им не се изчерпва дотук.
Те са толкова мощни, че могат да се използват и за премахване на татуировки. За целта просто трябва да изцедите млечния сок от листата и да мажете татуировките до пълното им заличаване.

Разбира се плодът смокиня също не е за пренебрегване, тъй като той също лекува доста заболявания.
Дори не сте предполагали колко важни и полезни за организма вещества се съдържат в този сладък плод, който е любим на мнозина.

При все, че смокинята е сезонен плод, тя може да бъде открита на пазара целогодишно, тъй като се предлага и сушена.
Те не само са доста сладки, а и засищащи. Съдържат сериозно количество фибри, витамин В и К, калций, желязо, магнезий и фосфор.
Вероятно, след като научите истината за този плод ще го превърнете в неизменна част от трапезата си под една или друга форма.

Вкусните и сладки смокини допринасят за прилива на енергия, добрия метаболизъм и поддържането на добрия тонус на сърцето.
Малките плодчета са богати на пектин, който подпомага храносмилателните процеси и това ги превръща в особено полезни за хора със затруднено храносмилане и други стомашни проблеми.

Бързо разтворимите фибри пък подпомагат изхвърлянето на натрупалото се количество холестерол в организма ви и са невероятен лек за проблемите със сърцето.
Сушените смокини се препоръчват горещо на хората със сърдечни проблеми, тъй като съдържат завидно количество Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Смокините лекуват успешно високото кръвно (хипертония)
В състава на смокините има малко количество натрий и повече калий, което подпомага предотвратяването на този здравословен проблем. Обикновено хипертонията се появява заради големия прием на натрий.

Има укрепващо костите действие
Като отличен източник на калций, тези малки сладки плодчета вършат чудеса за укрепването на костната система при малки и големи.

Регулират нивото на кръвната захар
Както вече споменахме, те са идеално средство за регулиране на нивото на кръвната захар. За това помага съдържащият се в тях калий, който е от огромно значение за хората с диабет.

При болки в гърлото
Съдържащият се в смокините клей успокоява бързо и ефикасно болките в гърлото.

Полова немощ
Накиснатите в прясно мляко смокини за една нощ се използват като лек за полова слабост.

Анемия
Заради високите нива на желязо в този плод, той е изключително ефикасен и при анемия.

При акне и различни кожни проблеми
Необходими са ви няколко пресни смокини, които се намачкват (без люспата) и с получената каша се маже лицето.
Маската подпомага отстраняването на неприятните кожни проблеми.

За отслабване
Ако ви измъчва наднормено тегло, смокините са идеалният плод за вас. В тях се съдържа сериозно количество фибри като в същото време не съдържат мазнини, пише delo.bg.
Източник:ТОПактуално.ком

Природна аптека: Никой не обръща внимание на листата на смокинята, а те са страшно полезниСмокините не са рядкост в България, но все още имат статута на екзотичен плод. Едва ли има обаче чов…Feb 25 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!