Немски пилот решава да промени курса на самолета и спасява българче, родено на борда над Атлантика

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до Германия на 12 хил. метра височина над Атлантическия океан. Историята разказва майката Десислава в откровен разказ у дома си в Пазарджик.
Вече на почти година и половина, Николай е здраво и жизнено дете – вече ходи и се опитва да говори. След няколко седмици момченцето заедно със своите родители Десислава и Стоян отново ще лети над океана на път за Колумбия, където майката има професионални ангажименти.
“Никога не съм допускала, че ще родя преждевременно, и то в самолета. Бях спокойна и уверена, но въпреки това се помолих на летището в Богота да стигна нормално до София”, казва Деси.Спомняте ли си българското бебе, което преди близо година и половина проплака на борда на самолет на 12 000 метра височина?Българското бебе, което преди близо година и половина проплака на борда на самолет на 12 000 метра в…Dec 11 2018vijti.com

През юли 2017-а младата жена е в командировка в Колумбия, където ръководи бизнеса на компания от Дубай за търговия със злато
След като от 2003 г. тя работи като финансист в банки в Испания, Швейцария, Москва, Лондон и у нас, преди 3 г. започва работа като главен мениджър по бизнес развитие за дубайската компания. Десислава е в напреднала бременност – в осми месец, и събира погледите на колумбийците с наедрелия си корем, докато обикаля рудници за добив на злато. Чувства се добре.

Много уплашена е, когато няколко дни преди полета си за София прокървява.
“Веднага отидох на лекар и ми предложиха да остана да родя в Колумбия, но категорично отказах. Терминът ми беше след повече от месец. В Пазарджик си имах лекар, който следеше бременността ми, изследванията ми бяха добри. Отдадох това прокървяване на преумората. Колумбийските лекари ме посъветваха веднага да си тръгна към България.”
Десислава се качва в самолета с леки болки в корема, но нищо притеснително. На около 4 часа и половина от Франкфурт младата жена почувствала, че болките неимоверно се усилват, и уведомява стюардесата.

Самолетът е полупразен – нещо необичайно, но за късмет на българката, в него пътуват трима немски общопрактикуващи лекари, които са помолени от екипажа да окажат помощ на бременната жена.

“Лекарите дойдоха да ми помогнат до кацането в Германия, а не да раждам. Те, както и аз не сме очаквали, че ще има раждане. Казаха ми, че бебето е още високо и да не се притеснявам, а стюардесата постоянно повтаряше, че след малко ще кацнем във Франкфурт и да се държа. И както бебето беше високо, след малко ми изтекоха водите. От първите силни болки до самото раждане не мина повече от час.

Друга щастлива случайност беше, че единият от лекарите си носеше пълен комплект за спешна помощ. Самото раждане беше изключително леко, като по учебник, както казаха медиците”, с усмивка разказва майката.

Тя отдава това на факта, че не се е изплашила, а като е осъзнала какво става, се е мобилизирала, вместо да крещи и създава паника. Самата тя е без травми и разкъсвания от раждането и смята, че дори да беше родила в най-престижната клиника, нямаше да е толкова леко.

В болницата в Манчестър, където кацнали принудително заради новороденото, не повярвали, след като я прегледали. Лекарят, водил раждането, попитал майката как ще се казва детето, и когато чул “Николай”, с искрена изненада споделил, че самият той се казва Николас. Това обаче не била единствената изненада. Оказало се, че новороденото момченце и докторът са родени в един и същи ден – 26 юли.

“Не съм кръстила детето си Николай на лекаря, а на покойния си баща”, обяснява Десислава. Тя добавя, че оцеляването на Николай след раждането в самолета е истинско чудо.

Веднага след раждането си бебето не изплаква, научава майката по-късно. Това става едва няколко минути по-късно, след като лекарите му правят медицински манипулации. Температурата в самолета обаче е много ниска, около 14-15 градуса. Завиват новороденото в одеяло и слагат на главичката му чорап, взет от бизнес класата. Детето обаче посинява от ниските температури.

Истинска драма с щастлив край се разиграва и с промяната на курса на полета, която предприема капитанът на самолета. Най-близката суша след началото на раждането е Ирландия, но от летището в Дъблин отказват да приемат самолета и да се ангажират с адекватна медицинска намеса, от Лондон също отказват. От летището в Манчестър с готовност декларират, че ще приемат самолета, и капитанът поема курс натам.

“С промяната на полета капитанът спаси живота на детето ми. Ако това не беше станало, дори да беше оцелял, Николай щеше да е с непоправими увреждания”, обяснява майката. Тя казва, че винаги лети с тази компания заради безупречното отношение и обслужване.

От летището в Манчестър директно ги закарват в специализирана болница, където изследванията показват, че кръвната захар на новороденото е 0,1, и лекарите се чудят как детето е живо.

Това налага момченцето, което е родено 2 кг, да бъде настанено в клиника по реанимация към неонатологията, където в продължение на няколко дни е стабилизирано.

“От дистанцията на времето съм убедена, че във всички тези щастливи случайности при раждането и оцеляването на детето ми няма нищо случайно. Някой реши то да се роди преждевременно в самолета и да оцелее. Наречете го Бог, Висша сила, но няма нищо случайно”, убедена е майката.

Казва, че винаги е имала късмет. Затова гледа с насмешка на коментарите, които прочела миналата година след новината, че българка е родила в самолет на “Луфтханза” по време на полет.

Неизвестни пишат, че едва ли не майката е предизвикала раждането на детето си заради облагите, които ще получи от авиокомпанията.

“Единственото нещо, което сме получили, е безплатен еднократен билет за цялото семейство за дестинация по наш избор”, каза Деси. Тя няма притеснения за предстоящия полет с малкия Николай и мъжа си Стоян за Колумбия.

В Пазарджик ще остане само по-големият ѝ 17-годишен син, който трябва да завърши средното си образование.

“Не напускаме България за постоянно. Ще бъдем в командировка 6 месеца или година – в зависимост от това как се развият нещата. Правя го за работата си, която обичам, и имам пълното разбиране и подкрепа на мъжа си. За Николай ще бъдат осигурени възможно най-добрите грижи по време на пребиваването ни там. Той ще е с мен навсякъде, където трябва да бъда”, категорична е майката.

Тя не намира нищо лошо в това детето й още от малко да се развива като космополитна личност. Но какъв конкретен избор ще направи един ден за живота си, Николай ще реши, като порасне. Подобно на батко си, който вече знае какъв иска да бъде и е избрал областта на развитието си. Но ако роденият в самолет Николай един ден реши да бъде пилот, от “Луфтханза” ще се погрижат за обучението му в тази трудна професия.

Момченцето е и единственото в света, в чийто акт за раждане не е записано конкретно населено място или държава, а координатите от международното въздушно пространство, където се е родило.Тя е българката с най-мощният глас на планетата, който може да бъде сравнен с излитащ самолетЗапознайте се със Смиляна Захариева. Тя е жената, счупила рекордите на „Гинес“ за най-мощен глас в с…Nov 15 2018vijti.com

Източник: 24 часа

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!