Млад мъж от Бяла Черква завърши в Москва с отличие и се върна в родния си град, за да стане основен работодател

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Младеж от Бяла Черква завършва с отличие московския държавен университет, след което се завръща в родното си градче и се превръща в един от основните работодатели.
28-годишният Владимир Георгиев в момента върти една от най-добрите фирми за опаковки и рекламни материали, а отскоро успешно навлиза в сферата на хотелиерството и туризма.
Само едно от дружествата му дава препитание на около 20 семейства, което за подобно малко градче, в което се шири безработица, е направо подвиг. В момента Влади, както го наричат всички, не помни откога не е почивал, а денят му започва с обиколки из страната, където договаря поръчки и се среща с партньори.Наш емигрант в САЩ: Избягах от България, когато навърших 20, ако ме питате – сега пак бих го направилДимитър Захариев е роден в бившето погранично село Либяхово, сега Илинден, община Хаджидимово.
На 20…
Nov 27 2018vijti.com

„Ние сме потомци на румъноговорещи, които са живели оттатък Дунава, но са решили да потърсят късмета си тук, в Бяла черква. Не считам себе си за преселник, аз съм си кореняк. Дядо ми е роден тук, баща ми, децата ми. Постигнали сме всичко сами, с честен труд и без да сме обидили или излъгали някого”, разказва бащата на Владимир – Георги.
Мъжът основава малка фирмичка още в зората на демокрацията. Нарича я „Полиграф Универсал”.

Успява да запали по полиграфския занаят и своя син. В началото изобщо не предполага, че малкият, който по това време е възпитаник на великотърновското школо „Емилиян Станев”, ще се увлече и ще иска да се развива в тази посока.
Изненадата е пълна, когато момчето заявява на татко си, че желае да учи „Полиграфия”. „Потърсихме информация за висшите учебни заведения, които предлагат подобно обучение. Едно от тях бе университетът в Москва. Нямахме колебание. Знам, че е прието младите хора да се насочват към Западна Европа и да си търсят късмета навън, но моят син реши да се довери на доказаната руска школа и замина за Москва”, обяснява с гордост Георги.

В МОСКОВСКИЯ ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ МОМЧЕТО УЧИ 6 ГОДИНИ. Оказва се единственият българин, който усвоява полиграфията. Нашите се оказват изненадани от политиката на руското правителство, което поема огромна част от разноските на чужди студенти. За времето, в което е в Русия, усвоява перфектно технически английски и руски.
Тъй като е отличник, лично ректорът на университета проф. Алексей Цигалков се интересува от момчето от Бяла черква. Когато се запознават и чува историята му, праща даже специално писмо за 50-годишния юбилей на баща му Георги. Печатарят от Бяла черква е трогнат от височайшето внимание и поставя поздравителното писмо в рамка в кабинета си.
След като завършва в Москва, Влади се връща в градчето си и започва да помага на баща си да развият фирмата. Купуват ново оборудване, включително и една от най-модерните у нас дигитални машини на „Коника – Минолта”. На нея Влади сяда сам във времето, в което не е на път.
„Имаме много клиенти, поехме и всички рекламни материали на великотърновския мол, правим етикети за доста изби, брошури и т. н. Работа има много”, разказва момчето.
Съвсем наскоро той се насочва и към туристическия бизнес. От РПК-то купува местен ресторант и пуска към него десетина стаи за гости. Смята, че изключително живописният район на Бяла черква скоро ще бъде оценен подобаващо от туристите.
Независимо че може да работи почти навсякъде по света с престижната диплома от Московския университет, Владимир е твърдо решен да остане в родното си градче. Той и баща му са и сред най-големите дарители в региона, като съвсем наскоро са дали солидна сума, за да бъде направен паметник на благодетеля на Павликени Атанас Хаджиславчев.Гневна гражданка: Емигранти, стига сте ревали. Заповядайте, държавата чака такива като вас да си оправи бюджетаС това, че в нашата страна понякога изчезват хора, сме свикнали. Но у нас изведнъж изчезна цяло поко…Oct 5 2018vijti.com

Стилян НАЙДЕНОВ

Източник: Борба

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!