Мистика от отвъдното: Дух на монах пази Аладжа манастир

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Дух на митичен монах пази скрити съкровища край Аладжа манастир. Във вековната гора, северно от Варна, където се намира светата обител, се намира гробът на Рим папа. Лобното място на мистичния пазител е оформено като легло, постлано с памук.

Три зодии ги очакват големи изпитания през 2020 годинаВъпреки че до края на годината има още време, е добре да надникнем в бъдещето и да разберем какво са…Oct 10 2019vijti.com

„Хората от древни времена са смятали, че като си скрият най-ценното в такова свято място, боговете и духовете ще ги пазят. Според легендата около Аладжа манастир има дълбоко подземие, в което са скрити големи съкровища, укрити по време на османското нашествие. Информацията дължим на братята Карел и Херман Шкорпил и сътрудниците на Варненското археологическо дружество, които още преди 100 г. обикалят околностите и записват всички предания, които местните хора споделят“, разказва Валери Кинов, главен уредник на музейния комплекс.

Рим папа е известен още и като Урум папаз (в превод от турски означава „християнски свещеник“). Излиза веднъж в годината, обикновено пролет. Когато види някой човек измежду дърветат, го пита „Има ли на Хачуката пръчки за каране на коне? Жените раждат ли още и телят ли се кравите?“. Чуе ли утвърдителен отговор, казва: „Има още време“ и изчезва също тъй внезапно, както се е появил.

В околността се носят много митове. Някои казват, че са попадали на тайни врати и прокълнати пещери. Руският изследовател и пътешественик Виктор Тепляков споделя, че по време на Руско-турската война през 1828-1829 г. млад монах издирвал съкровищата на манастира. Не след дълго го открили в безсъзнание пред прокълната пещера. Джобовете на расото и ръцете му били пълни със скъпоценности. Днес никой не може да каже къде е точното място на тази тайнствена ниша.

„Аз знам! Казано ми е от Рим папа, защото разговарям с него, но не мога да кажа. Не ми позволява“, допълва шеговито Кинов, цитиран от столичен всекидневник.

На територията на самия музеен комплекс няма набези от иманяри. Около него уредникът на музея не веднъж е виждал изкопи от търсачи на съкровища. Дали са открили нещо или не, остава в тайна.

Десетки излекувани в дома на дядо Влайчо само месец след откриването на комплекса в КоньовоВярващи се докосват до статуята му Десетки излекувани само месец след откриването на комплекса в Кон…Sep 15 2019vijti.com

Източник: ретро.бг

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!