Леля Цанка от Гложене показа как отглежда гигантските си розови домати

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Отглеждането на домати е любимо от дълги години на поколения българи. Едва ли има по-вкусно и полезно нещо от прясна салата от розови домати. Удоволствието става пълно, ако към тях добавим краставици, чушки и бяло саламурено сирене.

Отглеждането на качествени розови домати обаче е тънка работа и изисква много труд, грижи за растенията и специални методи, за да бъдат опазени от най-коварния им враг – брашнестата мана. Тя се появява обикновено след дъжд, когато времето отново се поправи. Ако не се вземат адекватни мерки, последиците са катастрофални – пожълтели листа, загинали растения и недоразвити завръзи.

И 50 буркана ще са ви малко – най-вкусната туршия от зелени домати. Леко киселка, леко лютичка – върви и на филийка, и на ракийка:Ако обичате леко киселия и леко лютичък вкус, тази туршийка е точно за вас! Ако досега не сте консер…May 28 2020vijti.com

Тайната за гигантските розови домати

А най-лошото е, че болестта е заразна и се разпространява в цялата градина. Тайната си за това как отглежда прекрасни гигантски домати разкри Цанка Йорданова от с. Гложене, Тетевенско пред bgfermer.bg. Ето и нейната проверена рецепта. С прилагането й тя отчете поредната отлична реколта, а рекордьорът на двора й е домат с внушителното тегло от 1,1 килограма!

Цанка третира доматените си насаждения с разтвор от:
10 литра вода
1 кофичка кисело мляко
1 супена лъжица сода бикарбонат
20 грама син камък

Мистерията с пожълтелите листа на краставиците е разгадана

Един от многото плюсове на топлото време е, че може на воля да похапваме пресни плодове и зеленчуци. Едновременно с това сега е времето, в което може да засадим много неща в градината, а и не само. През летните месеци мнозина приготвят и зимнината, на която да се наслаждават през студените дни.

За мнозина обаче няма нищо по-вкусно от киселите краставички в буркан. Но преди да ги превърнем в зимнина трябва да ги насадим и оберем (или да ги купим от пазара). Но има една мистерия, която малцина могат да си обяснят. А именно – „Защо листата на краставиците пожълтяват?“.

Много градинари често се сблъскват с проблема, при който листата на краставиците пожълтяват. Това явление има своите логични причини.
По правило листата на краставиците могат да променят цвета си след като са преместени от разсада им в почвата (в градината). Най-често това се дължи на неправилна грижа – изобилие или липса на влага.
Проблемът с жълтите листа също е свързан с неправилното им засаждане. Необходимо е да се спазва разстоянието между растенията.

Друга причина за пожълтяването на листата на краставиците са вредители или болести по растенията. Това може да се получи, ако по листата им има листни въшки, брашнеста мана, гниене, кърлежи и т.н. но спокойно – инсектицидите ще се справят с този проблем.
Пожълтяването на листата на краставиците може да се дължи и на прекалено силната слънчевата светлина, на която са изложени растенията, или пък на неплодородната почва, в която са засадени.

Всички се чудят как всеки път бера гигантски домати. Просто ползвам един разтвор, който дава този ефектПравилното наторяване и поливане са едни от най-важните неща за постигане на добър добив от домати. …Jun 8 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!