Колко дълго е безопасно да съхраняваме и ядем боядисаните на Великден яйца?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Обикновено за Великден боядисваме доста повече яйца, отколкото реално можем да изядем на празника. В резултат започваме да се чудим как да ги оползотворим, за да не се наложи да ги хвърлим.

Не всяка домакиня обаче знае колко дълго и как е най- безопасно да съхранява яйцата , така че тяхната консумация да не навреди на здравето, както и какви трикове може да се използвате, за да се запазят варените яйца свежи възможно най-дълго.

Правилно съхранение на боядисаните яйца

По принцип не се препоръчва да оставяте варени яйца на стайна температура за дълго време.

Те трябва да се поставят в хладилника максимум два часа след варене или веднага след пълно охлаждане.

Ако наблизо няма хладилник и сварените яйца (или боядисаните) не могат да бъдат консумирани бързо, те могат да се съхраняват на стайна температура за не повече от 12 часа. Ако това време е превишено, по-добре е да не рискувате здравето си. Трябва да се има предвид и състоянието на сварените яйца – ако черупката е повредена (напукана), това увеличава риска от замърсяване на продукта с различни микроорганизми. Следователно срокът на годност също се намалява. Според съветите на професионалистите температурите от 0 до 20 градуса по Целзий са подходящи за съхранение на яйца. Въпреки това, при температури под 4 градуса, прословутата салмонела „умира“, така че е по-добре да съхранявате яйцата в хладилника при температура 2-4 градуса по Целзий.

Някои експерти твърдят, че кафявите яйца имат по-здрави черупки, така че могат да се съхраняват по-дълго от яйцата с бяла черупка. Срокът на годност на варени яйца в хладилник зависи от тяхното състояние и степен на топлинна обработка:

рохко сварени – до 2 дни;

твърдо сварени, но напукани – до 3 дни;

твърдо сварени и обелени – до 3 дни;

твърдо сварени и цели – до 10-14 дни;

При боядисаните великденски яйца техният срок на годност също се определя от спецификата на багрилото: боядисаните с химически бои яйца могат да се съхраняват в хладилник до 2-3 дни, боядисаните с естествени бои яйца могат да се съхраняват в хладилник до 15 дни.

 Как да увеличим срока на годност на варените яйца

За да се увеличи срокът на годност на варените яйца, готвачите предлагат да се прибегне до различни трикове. Постепенно охлаждане – след като извадите яйцата от тенджерата, ги оставете да изстинат постепенно (съдът с тях може да се напълни със студена вода или да се напълни с лед) и едва тогава се прибират в хладилника. Яйцата с непокътнати черупки издържат най-дълго. За целта преди варене те трябва да се извадят от хладилника и да се поставят в топла вода (за да се изравни температурната разлика). След това трябва да вземете тиган с вода със стайна температура, да добавите сол към нея (около 1 супена лъжица на литър вода), да добавите яйца и постепенно да доведете до кипене. След като намалите котлона, можете да варите яйцата без капак за 7-10 минути.

За да запазят яйцата свежи по-дълго, те могат да бъдат намазани с растително масло, свинска мас, вазелин, парафин или охладен захарен сироп. Това буквално ще „затвори“ порите на черупката и ще позволи на яйцата да останат свежи по-дълго.

Сварените и обелени яйца трябва да се поставят в херметически затворен съд (за да се избегне излагането на вредни микроорганизми). Добре е яйцата да не се допират едно до друго и да имат по-малък контакт с външната среда. За да направите това, те могат да бъдат увити в салфетка или хранителен пергамент. Някои домакини също така съветват да ги поставите в херметически затворен съд със заострения край надолу (така че жълтъкът да остане в центъра).

В хладилника сварените яйца трябва да се поставят „по-дълбоко“ (не във вратата, която се отваря редовно) и далеч от месо, риба или пушени продукти (които могат да пренесат миризмата си върху черупката на яйцата).

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!