Кой лежи в гроба на Паша Христова? – СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

51 години без незабравимата Паша Христова се навършват на фаталната дата 21 декември, когато преди половин век обичаната естрадна икона загива в жестока самолетна катастрофа заедно с още много свои именити колеги.

Последните часове на естрадната звезда, както и самата ѝ смърт обаче продължават да тънат в мистерия и истината не е известна дори на близките ѝ. Единствените живи роднини на Христова са нейната снаха Таня – съпруга на покойния ѝ син Милен, който си отиде твърде млад, досущ като майка си, както и внучката на Паша – Ани. Снахата на певицата продължава всяка година на 21 декември да почита паметта ѝ, но и до днес се съмнява дали всъщност обичаната изпълнителка изобщо е била погребана в католическия парцел на Централните гробища в София.



Певицата с голямата си любов Николай Арабаджиев-Фучо

Още докато съпругът ѝ Милен е жив, той ѝ споделя странен факт, до който стига, търсейки отговори за смъртта на майка си. Паша си отива от този свят, когато детето ѝ е едва на 2 години. Преди години наследникът ѝ открива, че всъщност смъртният акт на майка му е бил издаден на 23 февруари 1972 г. – чак два месеца след гибелта на естрадната легенда. А според закона никой не може да бъде погребан без смъртен акт. „Тогава – кой лежи в гроба на Паша?“, пита се снахата на певицата. Приживе синът ѝ Милен открил и оригинален документ, от който става ясно, че изпълнителката е била още жива, когато са я открили под угарките на самолета и са я откарали в болницата, където не могла да бъде спасена.

Снахата на покойната естрадна звезда Таня разказва още, че преди години заради лични нейни проблеми решила да посети известна ясновидка. Между другото попитала и за свекърва си Паша Христова. „Момиче, не питай! Тази жена е убита!“, отсякла гадателката и не пожелала да говори повече, а думите ѝ завинаги останали в съзнанието на Таня.
Във фаталния ден на катастрофата Паша заедно с оркестър „София“, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен ансамбъл „Аура“ и народната певица Янка Рупкина трябвало да заминат за дните на българската култура в Алжир.

Самолетът, с който групата се гласяла да пътува, бил Ил-18, току-що излязъл от ремонт. Когато машината набира скорост за излитане и се отлепя от пистата, се появява силен страничен вятър, който я накланя на една страна. Проведеното разследване непосредствено след инцидента достига до извода, че въжетата на елероните са били погрешно свързани. При удара на крилото в пистата корпусът на самолета се пречупва на две и целият самолет избухва в пламъци, а единият двигател се откъсва. От 73-мата човека на борда 28 загиват.



Снахата и внучката на певицата 

Спасяват се част от пътуващите в задната част на самолета, сред които Борис Гуджунов – със счупени крайници, Янка Рупкина – с леки изгаряния. Два дни по-късно Паша Христова е изпратена от многобройните си почитатели в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. Някои твърдят, че изпълнителката на „Повей, ветре“ загива бременна заедно с голямата си любов – известния композитор, пианист и диригент Николай Арабаджиев-Фучо, който също е на борда на самолета. Преди това тя се разделя с бащата на сина си – Васил Иванов, тъкмо защото се влюбила безпаметно във Фучо. Синът ѝ Милен от брака ѝ с Васил имал трудно детство, а през 2014 г., едва на 45 г., издъхва след тежка битка с рака, без да разбере до последния си дъх истината за смъртта на майка си.

Една от най-шокиращите версии за катастрофата разкри Борис Гуджунов, докато все още бе между живите. Той бе категоричен, че самолетът умишлено е бил повреден, за да бъде убит вторият пилот. Летецът бил твърдо решен да разгласи истината за черните курсове, които са правили по това време някои хора от червения елит, за да изнасят пари към швейцарски банки. Въпросният втори пилот искал да съобщи за тежки далавери на самия Тодор Живков. Когато колегите му разбират за намерението, решават да го ликвидират. „Било е саботаж, за да загине вторият пилот“, казваше Гуджунов. Пет години след инцидента мъжът на Мария Нейкова, чийто баща е в системата на ДС, му разкрил, че катастрофата е била предварително планирана, за да убият пилота. „Всичко това вече се знаеше през 1976 г., но всички мълчат, никой не го интересува“, споделяше големият певец. След катастрофата службите карат оцелелите да подпишат декларации, че няма да искат никакво обезщетение и няма да съдят авиокомпания „Балкан“. Всъщност от оцелелите днес са живи вече само Янка Рупкина и още двама музиканти.

Христо Кидиков: Щях да загина с Паша Христова, за малко да се оженя за италианска комунистка!Пловдивската звезда на естрадата Христо Кидиков навърши солидните 75 години, но демонстрира добре по…Sep 19 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!