Кипърски кюфтета: Приятелката ми даде тайната рецепта – с 250 гр.кайма храни 4 гърла!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Една моя стара приятелка ми разкри тази рецепта за кипърски кюфтета , веднага ги приготвих и останах възхитена от вкуса, а и семейството ми много ги хареса. Едва ли някой знае тази рецепта, затова тя я нарича „тайната рецепта“, но се радвам да я споделя с вас, защото ястието наистина е на ниво.

Моята приятелка казва, че винаги имате всички продукти вкъщи и дори не ви трябва много месо, за да направите това вкусно домашно ястие. Само от 250 гр. месо ще направите най-вкусните кюфтета, които са и много здравословни, защото са домашни. Опитайте тази рецепта за кипърски кюфтенца , а като гарнитура може да поднесете с пюре, ориз или варени зеленчуци. Ето какво ви трябва:

Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Кипърски кюфтета

Продукти: 

2-3 картофа (около 500 гр.)

2 глави червен лук

250-300 гр.

кайма

150 гр. галета

1 пакетче бакпулвер

сол

черен пипер

суха подправка (вегета, пикантина)

червен пипер

2 яйца

200 мл газирана вода

Приготвяне: 

Измийте и обелете картофите. Настържете ги на фината страна на рендето. Картофите се поставят в по-дълбока купа и се посоляват с щипка сол, след което се разбъркват на ръка и се оставят настрана. В друга купа сложете 2 малки глави червен лук, които предварително сте нарязали на ситно.

Добавете каймата към лука. Обикновено слагам 250-300 гр., ако съм купила само 300 гр. слагам всичко, за да не ми остане. Добавете едно пакетче бакпулвер, след това двете яйца, черен пипер, сол, червен пипер, зеленчуци и галета, около 5-7 с.л. Сложих и малко люта чушка. Омесете хубаво.

кайма с галета

Прецедете картофите от излишната вода и разбъркайте всичко, сякаш месите тесто. Залейте сместа с 200 мл газирана вода, след което отново разбъркайте с лъжица и оставете в хладилника за около 1 час. След като изтече времето, ще забележите, че сместа изглежда по-гъста и бухнала от бакпулвера.

смес за кюфтета

Загрейте тиган на котлона с малко олио, след което с лъжица, която ще използвате за мярка, гребете от сместа, след което с мокри ръце оформяйте кюфтетата и ги пускайте в сгорещеното олио да се пържат до зачервяване. Кюфтетата се пържат до готовност от двете страни по няколко минути. Когато хванат коричка от едната страна, след 2-3 минути обърнете от другата.

кюфтета с картофи

След като са готови, кюфтетата се подреждат в чиния, застлана с хартия, за да попие излишната мазнина, и се сервират топли.

кипърски кюфтета

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!