Как изглежда българският пазар на булки: „Най-важното е да е девствена, за да я продадем за повече пари“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Калайджии е стара, древна общност от роми в България, която от векове е подхранвала своята традиция чрез поредица от обичаи и вярвания. Ако посетите Стара Загора в България в първата събота на православните пости, вероятно ще видите целия град в колективна радост, предава изданието Deutsche Welle.

Хората празнуват, пият, танцуват, говорят и ядат, всичко това на поляната извън града, където се намира „ромският пазар за булки“.

пазар булки

Снимка: Deutsche Welle

Млади тийнейджърки с много грим по лицето, прически и нови рокли играят и се запознават с момчетата. Майките им ги придружават, горди от факта, че дъщерите им са достатъчно големи, за да уважават традициите на своя народ.

калайджии булки

Снимка: Deutsche Welle

Членовете на общността водят сложни преговори, пазарейки се за булката, която ще купят и след това ще отведат у дома.

Любовта е второстепенно нещо, важна е зестрата. Момичетата на 15 години знаят, че когато се омъжат, животът, който са живели дотогава, приключва тук и започва животът, в който те са съпруги, а по-късно и майки.

Това полуномадско ромско население е известно с древния си занаят да прави и поправя (калайдисва) тенджери, тигани и чайници. Те обикновено живеят в по-отдалечени села, които са отдалечени едно от друго, и момичетата и жените нямат право да се срещат или да имат връзки с мъже от общността.

калайдисване тиган

Снимка: Deutsche Welle

Най-важното е момичето да е „невинно“, за да може семейството да го продаде за голяма сума, иначе ако се знае, че момичето не е девствено, то се продава на възможно най-ниската цена.

Пазарът на булки е единствената възможност за момичетата да общуват с мъже, които не са част от тяхното семейство. Тийнейджърките винаги са придружени от членове на семейството си, които ги следят отблизо, а бракът с някой извън тяхната общност се смята за табу. Иначе мъжете на този пазар харчат от 7500 до 113000 долара.

пазар за булки

Снимка: бТВ

„Мъжете не купуват жена, а нейната девственост!“ Ако е много красива, цената може да се увеличи. Традиция е семействата да омъжват дъщеря си на възраст между 16 и 20 години. Голяма част от момичетата не завършват гимназия, защото се смята, че някой може да ги „грабне“ след шестнадесетата им година. Тогава родителите ги затварят в домовете им“, каза етнографът Велчу Кръстеву пред The ​​New York Times.

Но тази традиция е сериозно разклатена именно поради факта, че младите роми вече не искат родителите им да ги женят, а с мобилните телефони са придобили представа за света около тях.

Днес членовете на тази общност все по-рядко се занимават с поправяне на съдове, тъй като днес тези от Китай са по-евтини. Затова мъжете от тази ромска общност все повече се занимават със земеделие. Те отиват да работят в други страни и когато се върнат, бавно пренасят обичаите на други култури в своята общност.

пазар булки

Снимка: Deutsche Welle

По-възрастните жени от тази общност все повече се застъпват за автономия. Те искат да „излязат“ от домовете си, но лошото образование и икономическата нестабилност им пречат да го направят. От друга страна, „пазарът на булки” продължава да съществува, но в значително по-малък мащаб.

Редактор: Петя Иванова
[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!