Как живее неговото семейството на Андрей Луканов 21 години след бруталния му разстрел

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 2 октомври 1996 година бившият премиер на Република България Андрей Карлович Луканов е застрелян с четири куршума пред собствения му дом на улица „Латинка“ №15 в София.
Три от куршумите се забиват в гърба му, един попада в дясното му слепоочие. Покушението става сутринта – около 9:00 часа. Луканов излязъл от дома си и се качил в автомобила си, марка Пежо. Сетил се обаче, че нещо забравил и се върнал. Успял да звънне по домофона. Когато обаче съпругата му Лили отворила той лежал бездиханен в локва кръв. Първоначално възрастна жена съобщава, че е забелязала да се навърта съмнителен клошар.
По-късно дрехите на клошаря били намерени захвърлени зад радиатор, в намираща се наблизо кооперация.
Човек на Иван Костов е виновният за спирането на „Хоризонт“Вчера прокуратурата обяви, че разполага с достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление от д…Sep 19 2019vijti.com

Други хора пък съобщават, че са забелязали мъж с вехти дрехи, но нови маратонки. Днес роднините и близките на Луканов живеят на ръба на нищетата
Семейството на бившия премиер е обидено от отношението на държавата по случая с убийството му. Те не могат да разберат как няма осъдени виновници за атентата. По-лошо – останали са без всякаква надежда, че ще дочакат справедлива присъда. Предпочитат да странят от светския шум и суета и водят всекидневна борба за оцеляване, както много други български семейства. А ето и какво се случи с делото по убийството. Разследващите по делото стигнаха до двама украинци, но след разпити те са пуснати. Родните власти обаче задържаха техен съгражданин – Алексей Кичатов, който живеел у нас.

Следват светкавични арести на още няколко души – шефа на Колонел Ангел Василев, шофьора му Юрий Ленев, племенника на Василев Георги Георгиев –Гопето, както и Александър Русов, сочен за физическия убиец на Луканов. Кичатов и Русов уж правят пълни самопризнания, но по време на процеса става ясно, че те са изтръгнати с нечовешки изтезания. Това минира делото, но в края на ноември 2003 г. са осъдени петима, като Василев е сочен за поръчител и е осъден на доживотен затвор. Три години по-късно апелативният съд отменя доживотните присъди и оправдава петимата изцяло.
През 2007 г. ВКС потвърждава изцяло решението на САС.

Преди няколко години жената на Андрей Луканов – Лилия Герасимова, споделя в интервю: „Никога не съм била Луканова, не сключихме сватба в истинския смисъл. Доста време ме ухажва. Всичко започна като приятелство първо. Той самият ми казваше: „Не се страхувам, че можеш да ми изневериш, защото не можеш да намериш такъв мъж като мен”. Беше самоуверен, много. Искаше да има четири деца. Жалко, че сега не може да се радва на внуците си“.
Източник: Брадва
Костадин Костов за атентатa от 11-ти септември: Реших, че започва Трета световна война и ще умра с товаВчера се навършиха 18 години от онзи 11 септември 2001-ва, когато рухнаха кулите близнаци в Ню Йорк …Sep 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!