Как да се защитим от завистливите хора: Те могат да ни съсипят нервите, ако им се поддадем

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес ще поговорим за другия вид хора, които в първия момент не можем да разпознаем. Става дума за завистливите хора, които могат да ни съсипят нервите ако им се поддадем.
Може ли завистта реално да навреди на човека? По какъв начин да се избавим от нейното негативно нежелано въздействие?
Случва се младеж живее в глухо село. Не може да спечели пари, защото няма елементарно образование и професия. Момичетата не го харесват, защото в нищо не му върви и го наричат „смотаняк”.
Той завижда на другите и се чувства пълно нищожество.
Просто кажете тези думи и ще изгоните от вашия дом злото и завистта: Пробвайте, тази молитва към Архангел Михаил работиАрхангел Михаил е небесният закрилник на дома, който винаги е до нас, след като искаме да постигнем …Oct 18 2018vijti.com

Но нещастникът има желание някой да му обърне внимание. Той влиза в интернет и почва да пише по форумите и социалните мрежи всякакви гадости.
Вие приемате неговите нападки сериозно и почвате да се борите с него. Пишете му, притеснявате се от него, той получава чувството че е значим, защото някой му е обърнал внимание. От съседите и от околните не получава внимание, но в Интернет той повишава своето чувство на значимост.
Завистникът живее в някакъв свой свят и си задава въпроса защо другите се радват, а той не и защо другите имат нещо, а той не.
Ключевите му думи са: „Аз нямам, аз не се радвам, аз не мога, аз съм нещастен.” Това всичко той сам програмира в себе си.
Завистникът иска някой да им обърне внимание, да стане известен и прави разни простотии, за които го споменават във вестниците.

В последно време хората са се озлобили, появи се социалната завист. Това е завист към постиженията на човек, към неговото благополучие и статус в обществото. Вярва, че го движат някакви благородни подбуди.
Завистта има три етапа.
На първият етап, човек леко я осъзнава и се опитва да се отърси от нея.
Вторият етап е минаване в морето на емоциите.
Завистникът почва да изпитва гняв и ненавист към тези, които притежават това, което той не може да има.

Третият стадий е реалното поведение— нанасяне на умишлена вреда на човека, който е обект на завистта. Завистника просто сам себе си принуждава към действие.
Той има лошо самочувствие, кръвоносните му съдове получават спазъм и се свиват. Дига се кръвното налягане. Жлъчката работи усилено. Цветът на лицето му се мени от блед към жълти обратно. В организма му започват разрушителни биохимически процеси.
Завистниците обикновено живеят по-кратко и по-лошо от другите нормални хора, но те успяват за това време да навредят на доста хора.
Жертва на хорската завист е станал известният лирик и поет Некрасов.

Отначало са го ненавиждали и презирали, че е беден, няма какво да яде и обуе. Когато е станал известен и богат, Некрасов е помагал на всички. Той е слагал монети в джобове си, за да може да даде на всеки, когото попита за посоката в която се движи и по този начин да не унижи човешкото достойнство на отсрещния. Неговите колеги толкова му завиждали, че му пишели непрекъснато писма с проклятия от всички краища на Русия. Проклинали го и го обиждали. Нещастният поет не издържал на психологическия постоянен тормоз и се разболял от рак. Умрял в тежки мъки. Жена му стояла около него и се мъчила да облекчи болките му в почти 200 безсънни агонизиращи нощи.

Но и неговата смърт не спряла завистниците. Те пишели обидни статии и некролози за умрелия поет и дори забили кол на гроба му.

Феноменът, наречен завист, е много опасен и може да доведе до погубване на човешки живот. Учените са дошли до извода, че завистта е разрушителна и така нареченото урочасване е ефект на психологическото реагиране на отношението към нас. Човекът чувства как се отнасят към него и изпитва силно емоционално напрежение, преодолявайки това недоброжелателство и отрицателна енергия. Накрая се изтощава неговата психологическа защита, психическата сила и енергия. Това води до сриване на имунната система, следва болест, а понякога това води и до смърт, за съжаление.

Завистниците са способни не само да унищожат Вашата собственост и достойнство, но и Вашата личност. Това ще им донесе пълно удовлетворение.

Голяма част от хората изпитват това унищожаващо чувство, но то достига до емоционално ниво. По нататък те приемат съревнованието и тази „благородна завист” ги води напред. Можем само да съжалим тези завистници, които минават в зоната на реалното поведение т.е. да причиняват вреда на другите. Най-използваните способи тук са клеветите, окалване репутацията на човек. Потърпевшите с ужас научават какво се говори за тях зад гърба им.

Има такъв случай. Собственичка на магазин сложила камери в търговската зала през почивния ден. Пропуснала да каже на продавачките. Това, което чула на записите, така я потресло, че изпаднала в тежка депресия и се разболяла. Скоро загубила бизнеса си и едва не умряла.

Мислите, че завистникът не се погубва?! Напротив, той се разрушава вътрешно, но от това на нас не ни става по-леко. Това не ни кара да се чувстваме по-щастливи. Лошата енергия от завистта се връща върху завиждащия. За нас е важно на нас да не ни вредят.

Често завистта се проявява вътре в семейството. Възмутително е как родният Ви брат, чичо или братовчед изпитват завист към Вас. Още навремето Аристотел е казал, че хората завиждат на тези, които са близки до тях по време, по възрасти и по социално положение. Завистта при близки хора е най-опасна и придобива уродливи форми. Виждала съм как братя се карат за 30 см земя и не могат да решат къде да поставят оградата между разделен бащински двор.

Какво да кажем за завистта на някои свекърви към снахите им? Често те изпитват бушуващи чувства на негодуване, че техните любими синове обръщат повече внимание на съпругите си, които са млади и красиви. Но свекървите не показват открито своите емоции, а използват всеки момент, когато останат насаме със снахата да излеят върху нея всичката си „откровена кал”, която са насъбрали в душата си. Добре, че голяма част от младите семейства имат възможност да живеят отделно и днешното ново поколение на свекърви е изживяло тежкия период на прехода на работното си място, което е облагородило донякъде душите им.

В миналото при социализма хората са писали доноси за най-близките си колеги, роднини и съседи. Те са изпитвали блаженство, когато тези нещастни жертви на мръсните им фалшиви истории са попадали зад решетките и им е било отнемано имуществото.

Завистникът е опасен, защото той не осъзнава причината за своето поведение. Той влиза в Интернет. Почва да звъни по телефона или пише писма. Излива своята негативна енергия отправена към невинния човек, само защото се счита за неуспешен.

Учените казват, че по агресивните действия на завистниците, можем да преценим доколко сме близки до успеха. Добрата психологическа защита на човек му помага не само да се противопостави на завистника, а и да използва неговата енергия да постигне още по-големи успехи, да развие повече своя талант и да натрие носовете на злобарите.

Със завистта трябва да се борим и да имаме добра психологическа защита. Помнете, че завистникът е опасен в третата фаза —на реалното действие. Именно тогава трябва да се опълчим срещу него и да се борим.

Трябва да знаете, че никой няма да Ви урочаса или отнеме енергията, ако Вие не се уплашите и не им позволите това да го направи. Не приемайте ролята на жертва.
Заложете в себе си чувството, че при Вас всичко ще е добре, защото всички Ви обичат и няма да позволят на някое жалко същество да си играе със съдбата Ви.
Кажете си, че се отнасяте с презрение и непукизм към всякакви смешни нападки.
Вие сте положителен човек и получавате енергия и сили от Вселената.
Вие не се влияете от хора, които не могат да се радват на живота.
Не се затваряйте, защото това води до чувството на несигурност и да си задавате въпроса дали добре сте си сложили защитната броня.
Просто станете източник на добра енергия и я раздавайте на хората. Добрите ще Ви благодарят, когато я получат. Лошите няма да я приемат, но това ще бъде само в техен минус.

Всички изследователи и учени, които са работили по тази тема, са стигнали до заключението, че завистника не осъзнава, че изпитва чувството на завист. Той искрено вярва, че го движат някакви благородни подбуди. Това го прави доста опасен. Той казва, че се бори за справедливост и премахване на пороците. В крайна сметка, той е движен от завистта и всички наоколо го виждат, освен него.
Източник: mladizdraviikrasivy.com
Двете силни молитви към Свети Мина, които най-бързо помагат за сбъдване на искрени желанияСвети Мина – покровителства дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи; за рожба, женитба, пр…Mar 28 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!