Какво да направим, ако искаме щастливи старини

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания показват, че всъщност приятелствата ни са по-важни за щастливото остаряване.
Уилям Чопик, асистент-преподавател по психология в Мичиганския щатски университет е провел проучване, обхващащо близо 280 000 души. Проучването отчита две паралелни допитвания, показващи влиянието върху здравето и чувството за щастие, което влияние приятелствата имат до самия край на живота ни.
Чопик анализирал резултати от допитване сред 271 053 участници от всички възрасти, от близо 100 държави. Темата била как те оценяват живота си по отношение на физическо здраве и чувство за щастие. Всеки участник описал и оценил също и отношенията си с хората около себе си – семейство и приятели.
Всеки трябва да си знае правата: На каква дентална помощ имат право пенсионеритеАз съм пенсионерка, с редовна осигурителна книжка. Наложи ми се да проведа лечение при стоматолог. Л…Aug 17 2019vijti.com

Второто изследване се допитало до 7 481 възрастни хора в САЩ по отношение на подкрепата от страна на приятели и на хроничните болести, от които възрастните хора страдали.
Според първото проучване, и семейството, и приятелствата са свързани с по-добро здраве и щастие, но с увеличаване на възрастта приятелствата започват да играят по-важна роля, отколкото семействата. Според второто изследване, приятелствата се оказали с огромно влияние върху здравето, респ. чувството за щастие на възрастните хора. Когато те чувстват подкрепа и имат силни приятелства, страдат от по-малко хронични болести. Обратното, когато нямат много приятели или имат неудовлетворителни отношения с тях, те се чувстват по-болни и нещастни.

Уилям Чопик обяснява резултатите със специфичните характеристики на приятелството като човешка връзка и отношения. Ние избираме приятелите си – можем да се привързваме за цял живот към тях, но и имаме опция да се отървем от приятели, с които не сме щастливи. С годините, приятелите, които запазваме в живота си, са силни, осъзнати и пълноценни. Превръщат се в източник на подкрепа, надежда, когато не сме щастливи с партньори, когато семействата ни се разпадат, децата се отделят или когато любими хора си отидат завинаги.
Приятелството е основно противодействие на самотата, която се увеличава с напредването на възрастта.
Когато любимият ни човек си отиде преди нас, децата поемат свой живот, когато се пенсионираме и попаднем в нова социална роля. Да запазим малко, но добри приятели около себе си, е критично важно за щастливите старини, затова си струва, според Уилям Чопик, когато сме по-млади, да инвестираме само в приятелства, които ни правят щастливи.
Източник: Хера
Дупка в трудовото досие обрича пенсионерите на глад: Над 300 души всеки месец са обречени на мизерно съществуванеМинимум 10 пловдивчани всеки ден търсят липсващи документи от трудовото си досие и не могат да докаж…Aug 10 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!