Истинско чудо: Дева Мария се яви в българска пещера

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Дева Мария се яви в българска пещера!
Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение. За да бъде ясно видяно скалното образувание, е нужно да бъде осветено и всяка точка ясно се очертава, пише вестник „България днес“. Огромният камък е най-голямата атракция в пещерата, която беше официално отворена за посетители преди 6 години.

Разследване по сигнал на Мая Манолова: Болница в Пещера лекува здрави пациентиПрокуратурата разследва злоупотреби в пещерската болница „Проф. Димитър Ранев”, собственост на лекар…Oct 9 2019vijti.com

В пещерата има много на брой и разнообразни образувания. Могат да се видят ледени кристали, сталактити, сталагмити, арагонитни кристали, гроздовиден сталактит (срещан рядко в българските пещери), калцитни образувания и др. По целия под са разпръснати кристали в различни цветове, дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали.

Скалната Дева Мария е един от обектите, който се извисява най-високо, но дори и минимално вглеждане препраща към емблематичната библейска личност.
Във Венеца е изградено художествено цветно осветление(финансирано по проект от програма на ЕС), което придава ефектен изглед на образуванията. Наименувана е по името на рида Венеца (от Западна Стара планина) до село Орешец. Отворена е за посещения целогодишно с лятно и зимно работно време, в дните между вторник и неделя.

Почивен ден е всеки понеделник. За групи се изисква предварителна уговорка. Любопитното е, че през всеки сезон от годината температурата вътре е 10 градуса и това не се променя, независимо дали навън вали или пече жарко слънце.
Разкрита е при взривни работи на кариера край селото през 1970 г. Пещерата е проучена и картирана през следващата година от пещерен клуб „Бел прилеп“ при туристическо дружество „Белоградчишки скали“ в Белоградчик. Дълги години входът стои зазидан, но преди няколко години се превръща в туристическа атракция.

Дева Мария

И в други пещери в България могат да бъдат открити чудновати образувания, които да развихрят човешката фантазия. В Леденика край Враца се срещат Дядо Коледа, Главата на Великана и Къщичката на Баба Яга.
Извънземни са гостували в пещерата Магурата преди седем хиляди години и са се срещали с първобитни хора от родните географски ширини. За това свидетелстват древни рисунки по стените на бърлогата, разположена в близост до град Белоградчик.

Скалното образувание пази тайни за съществуването на разум отвъд нашата планета, които още не могат категорично да бъдат доказани от експерти. Една от най-дългите пещери в България се състои от десетки галерии. Основните зали са: Галерията с рисунките, Триумфалната зала, Прилепната галерия, Залата на сталактоните, Залата на падналия бор, Тържествената зала, Тронната зала и Залата на тополата, както и десетки неизследвани помещения. В залата с рисунки нагледно е показана среща на първобитните хора с извънземни. Прачовеците са изобразени като по-малки същества от пришълците, които имат и по-странна форма на телата си.

Сияна и Евстати опитаха да развенчаят мистерията около Дяволското гърло, но откриха телата им извън пещератаБучащите води на Триградската река влизат от 42 метра височина, но нищо, което те влачат, не излиза …Oct 19 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!