Из тайните дневници: Гунди въртял извънбрачна любов с куца сервитьорка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Филмът „Гунди – легенда за любовта“ е на гребена на вълната и се радва на голям зрителски интерес. Мнозина критици споделиха мнението си, акцентирайки на това, че не е твърде реалистичен, след като в лентата няма и дума за Никола Котков, който също е бил в автомобила на Георги Аспарухов, както и още един военен, взет на автостоп и намерил своята гибел на Витиня.

Котето е бил един от най-добрите приятели на Гунди, като легендата на Локомотив София почти всеки ден е взимал „синята деветка“ за тренировки и са били неразделни, дори и на по чашка.

Съпругата на Котков – Катя, от години се жалва, че тя и семейството й са били забравени и почти никой не споменава името на мъжа й, а какво остава да бъде поканена на премиерата на филма.

Преди време тя разказва любопитни неща около съвместния живот на Аспарухов и съпругата му Величка, който всички наричат Лита, и която винаги е твърдяла, че голмайсторът е бил любовта на живота й.

Да, но в последните 4-5 месеца те не са живели заедно и са били пред развод, а самата Аспарухова е признала на Катя Коткова, с която по онова време са близки приятелки, че възнамерявала да избяга с някакъв швед към Скандинавието.

Във филма се опитват да изкарат Гунди репресиран от комунистите, въпреки че той е член на ДКМС, комсомолски секретар на националния отбор по футбол и делегат на комсомолски конгреси. Заслужил майстор на спорта, носител на сребърен „Народен орден на труда“ и не на последно място – офицер от Държавна сигурност. Самата Лита твърди, че именно ДС е организацията, посегнала на живота на Георги Аспарухов. О, да, бил е и майор от милицията.

Нарочиха го да бъде доброто момче на българския футбол и не му дадоха да се разведе с Величка.

„Хората за пример не се развеждат“, казват тогава от Партията.

В интервю, взето приживе от футболиста на Левски и Локо Пловдив – Георги Убинов, той разказва: „Гунди е голям спортист и човек, но и той си има своите прегрешения. Едно от малкото известни неща са на женския фронт, и то по време на брака му. Аспарухов беше слабост на представителките на нежния пол, а той не беше светец и лично селектираше с коя точно да бъде“. Нещо, което наскоро в свое телевизионно участие потвърди и Величка Аспарухова – че той постоянно е бил ухажван и пред нея, но тя не била ревнива.

Но за разлика от другите футболисти Аспарухов почти не се дъни на обществени места. Той е много дискретен.

„Гунди беше чаровник. Момите в Пловдив лудееха по него. Стига да искаше и можеше да има всяка. Веднъж централният нападател преживя опасно приключение с влюбена в него девойка. Аспарухов гостува на мадамата. Тя била сама и голаджията я гушнал. Бащата на момичето се върнал по-рано от работа. За късмет той се оказва полковник от армията. Не се знаело как ще реагира пищовлията. Тогава хората бяха моралисти и бранеха семейната чест. За да не го хванат на калъп, Гунди рипва през прозореца от третия етаж и падна лошо!“

Дъщерята на полковника не е единичен случай. Между 1961-1963 г. Аспарухов е истински миксер за женски сърца. За пловдивската ера на Гунди покойният Жоро Соколов разказва: „Твърди се, че при „канарчетата“ той е блестял. Аз не съм съгласен с това. Според мен в този период не направи нищо особено. Игра „Ганкиното“. Пропускаше много голове и проявяваше анемичност“.

В един кратък период Гунди действително се вманиачава по тънката част. Неговият съученик Борислав Хаджийски си спомня: „С Георги бяхме съученици от първи до десети клас. После той прекъсна. Не го изключиха, не повтаря, а просто напусна, защото не можеше да смогва от мачове и тренировки. Тогава Гунди се записа в 23-та вечерна гимназия на канала. Започна да играе и при мъжете на Левски. В един кратък период се увлече по леките жени. Взе да нарушава режима и формата му спадна. Треньорите го предупредиха 2-3 пъти, но той продължи.

Шефовете на клуба предприеха нещо нестандартно. Те дойдоха в махалата и намекнаха да го натупаме, за да се опомни. Причакахме го след училище. Гунди излезе с дашно момиче. Млатиха го няколко души. Отнесе шамари, ритници и малко юмруци. Биха го в едни храсти. Аспарухов не оказа съпротива, но не вика за помощ. Падна и се сви, за да си предпази главата и корема. Аз не участвах в побоя. Бях отцепление. Пазех някой минувач да не види резила“.

По-късно София гръмва за връзката на легендарния футболист с телевизионната говорителка Лили Ванкова.

Съотборниците на Аспарухов знаят за този роман, но не са засичали фрапантната двойка. Обаче Маргарита, бивша приятелка на сините звезди и любовница на Йогата (б.а. – така наричат Жоро Соколов), заявява пред вестника на народа: „Все пак говорителката го свали. Твърдя, че Лили Ванкова успя да прелъсти Аспарухов. Въпросната дама преспа с покойния ми съпруг и оттогава й следях действията. Нея я наобикаляха доста мъже. Въобще тя беше доста дашна и не може се счита за голямо завоевание на Гунди. И двамата живееха в „Лозенец“ и „заварката“ стана по комшийски. Не знам дали заради Ванкова или по други причини, но Аспарухови бяха пред развод“.

Фактът, че Величка и Георги са били пред раздяла, е публична тайна.

По този въпрос Йогата е категоричен:

„От ЦК на БКП не им дадоха да се разведат. По подобен начин запазиха брака на Иван Славков и Людмила Живкова. Някои ще си помислят, че съм спал на мокри вестници. В смисъл, че ЦК на БКП няма да се занимава с един ритнитопковец. Но те просто не знаят кой беше Аспарухов – член на ДКМС, комсомолски секретар на националния отбор по футбол и делегат на комсомолски конгреси. Заслужил майстор на спорта, носител на сребърен „Народен орден на труда“ и не на последно място офицер от Държавна сигурност.

Аспарухов не се хвърля слепешката по келнерки, барманки, тотаджийки и спортистки – момичетата, с които ходят останалите футболисти.

„От „пеперудките“ бягаше като дявол от тамян. Като че ли се боеше от такива връзки. Но все пак ученичките не бяха патент само на Иван Колев. Те пърхаха и около Гунди“, казва още Соколов преди време.

Според спортистите само една от авантюрите на Аспарухов се проточва. Тя е с куца сервитьорка в централен софийски хотел. Това момиче е най-предано на Гунди и той има слабост към нея.

Но интересни неща разказва и зет му Димитър Каров в книгата „Гунди – такъв, какъвто не го познавате“, издадена преди няколко години: „Два пъти се возих при него в „Алфа Ромео“-то и му казах, че трети път няма да има. Предупреждавал съм го неведнъж за високите скорости, че ще го спрат милиционерите и ще загази, но той – не. „Аз съм майор от милицията, кой ще ми направи нещо?“, отговаряше и продължаваше така.

През 60-те години на миналия век Гунди е народен любимец и може да си позволи волности. Той не се възползва от тази привилегия, но с едно изключине – бързото шофиране.

Веднъж Гунди вози своя съотборник Жоро Соколов за тренировка. На малка тиха уличка изскача пешеходец и за малко Гунди да го блъсне. Настава скандал, пешеходецът псува двамата футболисти, стига се и до физическа саморазправа.

„Гунди имаше афинитет към високите скорости, май му се въртеше в главата да се занимава после с рали. Много бързо караше по шосетата, но и тогава нямаше такова движение като сега. В махалата живееха някакви катаджии и все предупреждаваха майка му – леля Мара, че кара много бързо, да му направи забележка. По онова време направи една реклама за италианците и с парите си купи злощастната „Алфа Ромео“.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!