За и против казармата: Казармата ще прокуди внуците ни от България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тези дни военният министър и неговият пръв подгласник и евродепутат отново се опитват да прокарват в обществото идеята за възраждане на армията чрез казармено обучение на младежта. Преди време говореха за доброволност в избора на младите хора като онези, които приемат да служат, да се ползват с някакви придобивки.
Например улеснение в трудовата реализация. Това не е много ясно, защото как ще задължиш един работодател частник да приеме някого на работа, ако той няма нужните качества и умения.
Сега обаче вече се прокрадва идеята за всеобща задължителна военна служба. Мотивът е, че при една военна заплаха младите ще са напълно неподготвени и не могат да вземат участие в отбраната на страната. Само че какво обучение може да се осъществи за шест или девет месеца? И каква полза от него.
Казармата се завръща през 2021-а: Каракачанов иска минимум 6 месеца военна служба за момчетата„От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по т…Sep 14 2019vijti.com

А къде ще се провежда, след като казармените помещения на практика са унищожени, а там, където все още ги има, са в окаяно състояние. А пари за облекло, храна, оръжие, амуниции? И в крайна сметка за какво е всичко това при съвременните методи за водене на война.
Или защото ситуацията е предизборна и някой иска да се заиграе с някакви носталгични чувства на хора от старото поколение. Стане ли казармата задължителна, да строят поне още два терминала на летището, всички от мъжки пол ще се изнесат на секундата. Нека да знаят господа „войводите“, че тая няма как да се случи вече. А и дядовците и бабите, към които е отправено това послание, едва ли ще бъдат радостни да се разделят с внуците си. Времената вече са такива, че това е просто безнадеждно остаряла идея. Като ги е грижа за младите, да вдигнат качеството на образованието, да им осигурят работа и добро заплащане.
Стоян Ханджиев, Пловдив

И все пак има и добри страни. Доброволната казарма ще дава големи привилегии.
Вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов предлага цяла нова глава в Закона, която да регламентира доброволната казарма. Проектът е продължение на искането на Каракачанов за разширяване на Закона при подписването на коалиционното споразумение за управлението с ГЕРБ през 2017 година.
Досега от приемането на закона за доброволната казарма през 2015 година през него са преминали едва 337 души, а само 27 от тях са провели и специална военна подготовка.
„Това означава, че след 10 години България няма да има достатъчно резервисти, които да бъдат мобилизирани в случай на война“, мотивира предложението си Каракачанов.

Доброволната служба ще е 6 месеца и ще включва начална и специална военна подготовка, а след това и служба в някое поделение, предвижда проектозаконът на министъра на отбраната.
Войници ще могат да стават както мъже, така и жени. Те трябва да са пълнолетни, да не са осъждани или обвинени в тежко умишлено престъпление, да са завършили поне седми клас и да не са навършили 42 години към датата на подписване на договора за доброволна служба.
Докато са на доброволна служба, резервистите ще получават основната заплата за длъжност и звание, като точният й размер ще се определя от ресорното министерство.
Освен това, служещите ще са защитени от уволнение от частния им работодател и ще се водят в неплатен отпуск, който няма да може да бъде отказван от шефовете им.
Хората, които вече има висше образование пък ще могат да се записват във военни университети и да стават офицери от резерва.
Договорите, които ще се сключват за доброволната казарма, няма да са 6-месечни, а 5-годишни. За техния период доброволните войници ще остават в резерва на Българската армия и винаги могат да бъдат повикани на служба.
Източник: Ретро
Промени в закона: Доброволната казарма ще дава големи привилегииПредимство при назначаване на работа не само в армията и МВР, но и в цялата държавна администрация щ…Aug 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!