За едно лято ги подхранвам така 3 пъти: Доматите се превиват от плод чак до октомври

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тази отдавна забравена народна рецепта за подхранване на доматите се оказва супер ефективна. В резултат посевите се развиват много по-бързо от обикновено, а урожаят е наистина царски – пълни кофи чак до късна есен!
Рецептата е много проста:
В трилитров буркан се наливат 2,6-2,7 литра вода без хлор (дестилирана), добавят се 100 гр.
мая, разтворена в топла вода, и 0,5 супени лъжици захар.
Покрива се с марля и бурканът се държи на топло място, като периодично се разклаща съдържанието. Разтворът е готов, когато ферментацията приключи.
Тези растения се отглеждат лесно и безотказно прогонват кърлежи и бълхи от градинатаПролетта и началото на лятото е времето, в което влажността е по-висока заради честите валежи. Същев…Jun 4 2019vijti.com

Добавя се по една чаша на 10 литра вода и с тази смес се поливат доматите – по 1 л на корен.
През лятото се правят три такива подхранвания. В резултат растенията стават силни, няма изгаряне на плода, лесно издържат жегата и лошото време.
Най-приятната изненада е, че доматите зреят и ни радват с плод даже през октомври, независимо от дъждовете и студените нощи. И най-важното – без изкуствени торове! Разбира се, не всичко е благодарение само на маята. Значителна роля играе компостът и мулчирането. Но крайният резултат е на лице. Опитайте и ще се убедите сами!

Още четири ефикасни начина за подхранване на доматите:
1. Подхранването с йод не само ускорява узряването на зеленчуците, но и предпазва доматите от опасно заболяване като маната. В 10 литра вода се разтварят 4 капки спиртен разтвор на йод, продаван в аптеките. С получената течност всеки корен домати се полива с 2 литра.
2. При подхранване с дървесна пепел се процедира по следния начин: в 10 литра вода се разтваря чаша пепел и с получената течност се поливат лехите. Неразтворената пепел пък просто се сипва под растенията.

Дървесната пепел обаче може да се използва и за пръскане на растенията. За целта 300 грама пепел се разтварят в 3 литра вода и се оставя да ври в продължение на 30 минути. След това престоява 5 часа, количеството се допълва до 10 литра с вода и се прибавя малко сапун за пране, за да може сместа да се задържа мърху листата. Разтворът се прецежда и с него се пръска листната маса на доматите.
3. Доматите могат да бъдат подхранени и с мая, както прясна, така и суха.
Сухата бързоразтворима мая се смесва с 2 лъжици захар и се добавя малко топла вода за втечняване на сместа. Получената субстанция се разтваря в 10 литра вода и всеки корен домати се полива с половин литър разтвор.

При варианта с прясната мая 100 грама се разтварят в топла вода, 3-литров съд се пълни до две трети с черен хляба и се залива с разтвора догоре, след което се оставя на топло място от 3 до 5 дни. Получената настойка се прецежда и се разрежда във вода в съотношение 1 към 10. На още младите растения се полага по половин литър от този разтвор, а на укрепналите – по 2 литра.
При най-простата рецепта за подхранване с мая 100 грама прясна мая се разтварят добре в 10 литра вода и с получената смес се поливат веднага доматите.
В маята обаче липсват основни хранителни вещества за растенията, затова разтворите с нея се приемат повече като стимулатори за растежа, отколкото като средства за торене.
Източник: За Жената
Най-добрите съвети от стар градинар, с които градината ви ще стане най-прекрасната без изкуствени торове и отровиНа вашето внимание Ви предлагаме тези изключително ценни съвети от стар градинар, с които ще имате г…Apr 29 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!