Защо киселото зеле ми се разваля и става лигаво? Правите тази грешка:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сигурно няма човек, който да не обича кисело зеле. Дали на туршийка, дали готвено с месце или пък на вкусни зелеви сармички.

Киселото зеле е една от най-често приготвяните зимнини у нас. Освен, че е вкусно, то носи и редица ползи на организма ни. Знаете, че зелето преминава през различни етапи на ферментация, докато не стане напълно готово и точно толкова кисело и хрупкаво, колкото го предпочитаме. Докато зелето ферментира, се образуват най-различни вещества, които са атакувани от бактерии. Соленият разтвор обаче не позволява на веществата да ни навредят.

Ако обаче, поради някаква причина, зелето изплува на повърхността и не е покрито от този разтвор, тогава може да се стигне до разваляне на зеленчука. В резултат киселото зеле става лигаво, меко и се покрива с характерна слуз. Това е в резултат на контакта на микроорганизмите с въздуха.

развалено кисело зеле

Ето още няколко причини за меко и лигаво кисело зеле :

  • висока температура в помещението, където се съхраняват съдовете със зелето
  • използване на захар по време на приготвянето
  • използване на йодирана сол вместо обикновена сол
  • зелето съдържа много вредни добавки – нитрати, фосфати и други химикали
  • неподходящ съд за съхранение – никога не приготвяйте кисело зеле в пластмасов или метален съд – могат да се отделят вредни вещества при контакта с тези материали, както и зелето да придобие характерен аромат. Предпочитайте съдове от естествени материали – бъчви, бурета, стъклени буркани…
  • избор на неподходящ сорт зеле – за подквасване се използват предимно късни сортове зеле

Друга често допускана грешка, която води до разваляне на киселото зеле , е недостатъчното количество сол, което сме прибавили към зелето.

сол кисело зеле

Вероятно знаете, че на един литър вода е препоръчително да се добавят около 40 грама сол. Ако не се спазят тези пропорции, не е изключено да се стигне до развитието на вредни микроорганизми, които в последствие да причинят развалянето на зелето.

Всеки един, стига да има желание и малко свободно време, може да се заеме с направата на кисело зеле в домашни условия. Не е сложно да си го приготвите. Единственото, както казахме и по-рано, е да се придържате към точните пропорции сол и вода, така че накрая да не сте неприятно изненадани.

Важно е също да се спазва и правилна стерилност, така че продуктът в бидона да не се развали. Ако бъдете стриктни, добрите резултати ще са гарантирани и няма да ви се налага да изхвърляте зимнината.

Ето, че вече знаете каква е причината киселото зеле да се разваля. Опитайте да избегнете тези грешки и никога няма да станете свидетели на подобно явление!

Защо киселото зеле не ми става и не трае до пролетта? 6 грешки, които прави всяка втора домакиня:Може ли зима без кисело зеле ? Естествено, че не! Трябва и за туршийка, и за сармички, и за готвене.…Oct 31 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!