Защо здравите хора се запасяват с кори от мандарини

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

През зимата, особено по новогодишните празници, хората просто изкупуват тези сочни плодове – мандарини – от рафтовете. Някой търси идеален сладък вкус, някой търси лека киселинност, а някой е готов да яде всякакви сортове в килограми, защото тези плодове са полезни и особено добри на вкус.

Тъй като изобилието от мандарини у дома е норма, тогава си струва да помислим дали използваме напълно този цитрус? Само не забравяйте, че кората на мандарина е толкова ценна, колкото и самият витаминен плод. Редакционният ни съвет ви кани да разберете как да извлечете максимална полза от корите на мандарина в ежедневието си и за здравето ви.

Кора от мандарина: как да се използва у дома и за здраве

Кората на портокаловия плод съдържа антиоксиданти, етерични масла, каротеноиди, витамини, фитонциди и други ценни витамини и вещества. Следователно изхвърлянето на такива ценни суровини е просто ирационално. Той е отлично средство за лечение на:

дисбиоза и метеоризъм

Смелете изсушената кора от мандарина в кафемелачка и добавете по 1 ч.л. в зърнени храни, извара и други ястия. За общ имунитет и благополучие, точно това, от което се нуждаете.

бронхит

Залейте с 300 мл вряла вода 2 с.л. нарязана кора от мандарина. Дръжте го на слаб огън за 5 минути. След това оставете течността от мандарина да престои около час. Прецедете. Препоръчителна доза: 100 ml затоплена запарка 3 пъти дневно преди хранене.

гъбички по краката

Втривайте енергично мандариновите кори в нокътната плочка 2-3 пъти на ден. Положителен резултат ще се види след седмица.

високо кръвно налягане и безсъние

Залейте 200 г прясна нарязана кора с 2,5 л вряла вода, оставете да заври, изключете и оставете за един час под капак. След това изстискайте добре суровината и прецедете. Изсипете получената запарка във ваната (400 ml наведнъж). Правете такива водни процедури през ден, час преди лягане, в продължение на 15 минути.

кашляне и храчки

Налейте 2 с.л. нарязана кора 200 мл водка. След това поставете контейнера с бъдещото лекарство на тъмно място за една седмица. След това прецедете. Трябва да приемате инфузията преди хранене 3 пъти на ден по 15-20 капки. Не забравяйте да разредите тинктурата в чаша вода.

умора, стрес, нервно напрежение

Поставете ситно нарязаната суха кора в ленена или памучна торбичка. След това го съхранявайте в найлонова торбичка или торба с цип. Ако е необходимо, извадете торбичката и активно вдишайте аромата на мандарина в продължение на 15 минути.

като инхалация при настинка, кашлица, грип

Залейте с вряла вода шепа нарязани кори от мандарина. Изсипете сместа в съд с тесен отвор, след което вдишайте парата за 10-12 минути. След тази процедура не излизайте навън за един час.

Нестандартно използване на кора от мандарина

1. Суровини за захаросани плодове и добър вкус. Мандариновата кора е висококачествен бюджетен овкусител, който се използва за тесто и продукти от извара. Само една чаена лъжичка нарязана кора ще придаде на вашите печени изделия невероятен вкус. А сушените подсладени кожи под формата на захаросани плодове също разнообразяват вкуса.

2.Средства за запалване. Ако сте сред природата и се опитвате да запалите огън, но няма малки пръчки, не се отчайвайте. Изсушената кора от мандарина ще ви помогне да излезете от тази ситуация . Гори добре.


3. Торове и контрол на вредителите.Знаете ли, че можете да наторите стайни растения с концентрирана инфузия от кора на мандарина? Поливайте растенията с инфузия на мандарина веднъж седмично. Със съставките, открити в кожата на мандарина, вашите саксии ще цъфтят с нова сила . Запарката от мандарина също е добро средство в борбата срещу вредители и болести, които атакуват цветята. Животните не харесват този цитрус, така че котките няма да се доближат до вашите цветя.

Хубаво е, че купуването на мандарина е почти без загуба на пари . Наслаждавате се не само на отличен освежаващ вкус, но и се възползвате максимално от всички полезни свойства на плода.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!