Ей така патладжаните стават като мръвка – цяло лято ги затварям, за да има за зимата:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Трудолюбивите домакини вече трябва да се подготвят за студения сезон, за да могат да зарадват както себе си, така и близките си с домашни лакомства през зимата. Днес ще ви разкажем как да приготвите мариновани патладжани с чесън за зимата – на вкус стават като шишчета! Рецептата е лесна и си заслужава усилията:

Мариновани патладжани като шишчета

Продукти:

2 кг патладжани

500 г лук

1 глава чесън

150 мл вода

1,5 супени лъжици сол

2 супени лъжици захар

80 мл оцет

2 чаени лъжички подправка за шишчета (скара)

Приготвяне:

патладжани

Първо трябва да измиете патладжаните, да отрежете краищата и да обелите зеленчуците с белачка (или обикновен нож). Първо нарежете обелените патладжани наполовина и след това нарежете на едри парчета.

патладжани парчета

Обелете лука и нарежете на полумесеци. Нарежете чесъна на тънки филийки. Можете също да накълцате чесъна с чопър.

Загрейте тиган, изсипете растителното масло и запържете патладжана от двете страни. След това поставете патладжаните в отделна купа и охладете.

пържени патладжани

Пригответе маринатата в чиста тенджера. За целта налейте вода, добавете сол и захар. Разбъркайте, за да се разтворят и изсипете оцета. Оставете да заври и оставете да къкри 1 минута. След това го махнете от огъня и оставете да се охлади.

Поставете патладжаните в голяма купа. Поръсете всеки слой с лук, чесън и подправки.

патладжан с подправки

Залейте патладжана с охладената марината. Покрийте с чинийка и притиснете здраво с нещо тежко. Поставете всичко в хладилника за 12 часа, за да се отдели сокът от патладжана. След това ароматните патладжани могат да се сервират за незабавна консумация или да се консервират в буркани за зимата.

патладжани в буркани

Стерилизирайте бурканите. На дъното на всеки буркан поставете първо лука, а след това самите патладжани. Отгоре залейте с маринатата.

Покрийте бурканите с капаци и поставете в тенджера. Залейте с топла вода. Оставете да заври и варете 10 минути. След това затворете плътно бурканите, обърнете и охладете.

Такива сочни и ароматни патладжани ще бъдат добре дошли на масата за всяко тържество. А за моментите, когато искате да поглезите близките си с нещо наистина вкусно, Тази вкусна туршия ще е най-добрият ви помощник!

Летен хайвер от патладжани – става и за разядка, и за сос, и направо с лъжица от буркана! Всякак изчезва:No ExcerptJul 16 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!