Докторът, който прави животоспасяви операции с поредна успешна – спаси сърце, срязано от циркуляр

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Борислав Нинов, който заши сърце, разрязано от циркуляр, има около 13 400 операции – прави обичайно по 300 за година. Не брои спасените под скалпела – много са. През 2004 г. той се нареди сред достойните българи на в. “24 часа”. “Той е хирургът със златни ръце, посветил се на това да спасява човешки живот”, номинираха го признателни пациенти.
Като шеф на Втора хирургична клиника към университетската болница в Плевен и сега доц. Нинов оперира всеки ден, на разположение е нощем, в събота и в неделя. Тези дни заедно с колеги неонатолози той се бори за живота на бебе с вродена аномалия на хранопровода (атрезия). “Новороденото не може да се храни, обречено е, ако не му помогнем“, казва хирургът.Лечителката Славка Пенева вдига на крака болни, отписани от докторите. Всеки може да се свърже с неяСлавка Пенева успява да вдигне на крака хора, които лекарите вече са отписали!
Лечителката Славка Пе…
Jan 30 2019vijti.com

Признава, че вече е на пенсионна възраст. Обемът на работа е намален – оперира предимно деца, служители на болницата и техни близки.
“Работя, защото няма нови кадри. Младите предпочитат да заминат в чужбина. Мои студенти казват, че не желаят да облекат бялата престилка в България. В Плевен в курс по немски език половината са бъдещи медици от нашия университет.
При мен има добър лекар специалист, но го изпускаме – стяга се за Германия”,
тревожи се доц. Нинов. Той е с европейска диплома по детска хирургия. В България от всичките 25 детски хирурзи с престижното признание са удостоени едва 10-15.

“Освен в София, Пловдив и Варна би трябвало във всеки областен град да има по двама-трима детски хирурзи. И тъй като държавата не прави нищо, тенденцията е те да намаляват. Как да ги задържим и увеличим, като у нас за втора специалност “Детска хирургия” лекарят взема 20 лева над заплатата. Затова, вместо да треперят денонощно за детски живот за тия 20 лв., някои млади колеги в петък хващат самолета, отиват в Германия, дават дежурства в събота и неделя и се връщат. За 2 дежурства те изкарват около 1400 евро, а тук за колко време ще ги вземат?”, огорчен е доц. Нинов.

От няколко месеца той вече не ръководи университетската катедра, но остава гост преподавател по хирургия. “Преподаването беше удоволствие за мен, липсва ми, но е нормално да отстъпиш на по-младите”, разсъждава Нинов. Съжалява обаче, че не е описал в учебник по-необичайното в дългата си практика. Въпреки победата над операционната маса хирургът не приема случаите си като уникални, но смята, че доста сред тях са странни, редки, а някои – неповторими.
Вместо учебник за млади хирурзи “24 часа” събра по-особени операции на доц. Нинов.
В един късен следобед в университетската Втора хирургия в Плевен докарват 14-годишно момче с разрязано сърце. Както режело дърва под сайванта на село, циркулярът се счупил. Летящото острие разкъсало гърдите му, пробило белия дроб и минало през сърцето. Пораженията са като при инфаркт, можем да загубим детето, произнасят се кардиолозите след ЕКГ.
“Операцията беше изключително рискова, продължи 4 часа. Зашихме сърцето с български конци. След време научих, че пациентът ми е баща на 3 деца и работи тежък физически труд”, доволен е доц. Нинов.
Посред нощ доц. Нинов вкарва в операционната млад мъж, който едва дишал, съмненията били за масивен инфаркт. Скенерът открил възпалена кучешка тения на черния дроб. Огромната киста с диаметър 20 см изглеждала като изопната футболна топка, изпълвала я жълтеникава гноевидна течност.
“Беше пробила перикарда на сърцето и то можеше да спре всеки момент .

Дотогава не познавах подобен случай в медицинската литература. Взех незабавно решение. Когато отворих гръдния кош, сърцето не пулсираше, притискаше го течността в перикарда. След отваряне на перикарда и евакуация на излива там анестезиологът възкликна: “Какво направихте, сърдечната дейност рязко се подобри!”. Изчистихме кистата и човекът се върна в живота, при семейството си, тръгна на работа”, отчита поредния успех хирургът.
Грамадна киста, но в яйчника едва не убила ученичка на 16 г. Тийнейджърката изумила медиците – първо помислили, че е бременна поне в 8-ия месец, после скенерът видял 6-килограмова киста. Фаталният изход щял да настъпи за минути, ако образуванието се спука в корема. С перфектната операция доц. Нинов дал шанс на момичето да стане майка.

Под скалпела на хирурга Нинов във втория си живот влезли още няколко деца. Като онова 5-годишно момченце, доведено посред нощ в клиниката. Превивало се от болки и често повръщало, а незабавният рентген показал преплитане на червата. Състоянието било тревожно – червото можело да загине и за часове да стане най-лошото. Оказало се, че малкият ял сушени сливи, но май не ги сдъвкал както трябва и плодовете се слепили в монолитна сплав с големината на кокоше яйце. Топчето запушило тънките черва. Изваждането криело риск, затова лекарят избутал твърдата спойка в дебелото черво да си замине по естествен път.

Подобно премеждие преживяло и 6-годишно хлапе. „Беше глътнало батерия за дистанционно. Опасявахме се, че ако се разпадне в червата, ще настъпи отравяне. Проследихме я – спуснала се в сляпото черво, но си стоеше цяла. Отрязах апендикса, през отвора изтиках батерията и я изхвърлих.
С един куршум уцелихме 2 заека – хем махнахме чуждото тяло, хем със съгласието на майката имунизирахме детето срещу апендицит”, описва доц. Нинов.
Както въртяло педалите на велосипеда си, 10-годишно момче паднало в река. След опасния скок малкият бил изваден от водата с прерязана предна коремна стена, а всичките му тънки черва излезли навън.

“За нас детето беше с двоен късмет – не се е удавило, а нараняванията му бяха “щастливи” – въпреки разкъсаната коремна стена нямаше поражения по червата и черния дроб, мина без кръвозагуба и перитонит. Прибрахме червата, зашихме го и детето си замина по живо, по здраво”, обяснява хирургът.
Преди време ортопеди сложили 3 игли, дълги между 12 и 18 сантиметра, в счупената раменна кост на възрастна жена. На 40-ия ден лекарите обаче установили, че едната игла я няма. “Сякаш електрически ток минава през мен”, оплакала се жената.

“Скенерът показа, че иглата се е забила в черния дроб.
По чудо нямаше разкъсвания. Направих малък разрез, улових иглата и я измъкнах. Операцията не беше проблем, но си остана загадка как иглата се е провирала, без да дупчи”, чуди се доц. Нинов.
Той е автор на 95 научни публикации, достатъчни за професура. “Не желая да подавам документи, защото съм разочарован от начина на хабилитация – високи титли, а се раздават с лекота. Обидно е”, мотивира отказа от професура доцентът.
“Хирургията за мен е начин на живот”, призна през 2011 г. доц. Нинов пред “24 часа”. Днес обаче той смята, че животът не е само хирургия и като човек има право на лични преживявания. Понякога ходи на лов.
Наскоро повалил два глигана с един изстрел .

“Стана случайно – глиганите бяха много, нямаха преброяване. Прицелих се в един – падна, гледам и този отзад не мърда. Бяха 70-килограмови, оказа се, че куршумът минал през единия и убил и другия. В ловуването обаче по̀ ми допада да бродя из природата. Харесвам и разтоварващата атмосфера на авджийските лакърдии около масата”, казва Нинов.

Кои са нашите съвременници, направили добро, спасили човек, проявили жестове на внимание към страдащите – идеята да ги покажем, да разкажем техните истории започна с кампанията “Достойните българи” на вестник “24 часа” през 2003 г. Оттогава до днес повече от 500 българи, а и чужденци станаха носители на високото звание. В големия отбор на достойните има най-различни хора – ученици и студенти, спортисти, лекари, архитекти, журналисти, многодетни родители, свещеници, политици, банкери, строители, компютърни специалисти, юристи, земеделци, пенсионери, войници и пожарникари, полицаи и планински спасители, шофьори, машинисти на влак, кондуктори и ватмани. Общото, което ги обединява, е, че са хора с големи и смели сърца, които не се страхуват да се раздават. Днес ви припомняме историята на един от достойните българи.Докторите бяха убедени, че тази майка на 4 деца няма да проходи, а съпругът й я напусна. Но все пак тя отново откри любовтаСлед като получава травма на гръбнака, 37-годишната майка на четири деца Риона Кели разбира, че може…Jan 19 2019vijti.com

Източник: За жената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!