Да си припомним красотата българското село през 80-те. Вълнуващи кадри от селата в Лудогорието (ВИДЕО)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Българското село преди години е било едно от най-оживените и колоритни места в държавата ни. Много хора с носталгия си спомнят за многолюдните български села през 80-те години. За начало ще видите как село Острово е наброявало внушителните 3500 души. То е разположено в Лудогорското плато на Дунавската равнина. Видеото е интересно, защото е снимано преди 35 години. То ще ви разкрие хубавият селски живот, когато хората живееха спокойно и щастливо. Тогава преселението към големите градове беше доста малко, кражбите също се брояха на пръсти. Във всеки един селски двор се гледаха животни, в градините зрееха домати, отглеждаха се овошки.
По времето на соца: ако си в град, в който не си жител и преспиш повече от 3 нощи те дават на съдПо времето на соца всеки Български гражданин над 16 трябваше да носи в себе си винаги „ЛИЧЕН ПАСПОРТ…Dec 26 2018vijti.com

Сега в доста от селата земята и къщите пустеят, картинката не е никак приятна за хора, които са израстнали със спомените си. В днешно време кражбите се увеличават, хората ги е страх и напускат и продават земите си, няма работа и т.н. Коментарите ги оставяме на вас, след като изгледате това архивно клипче!


Преброени ли са дните на селото? – пита dw.com
Към обезлюдените села, до 2050 година ще се присъединят навярно половината от все още съществуващите 5 000 селски селища. Заедно с Русия, Беларус и Украйна, България е страната с най-бързо обезлюдяващите се селски райони в света. Според прогнозата на Фонда на населението към ООН, до 2050 година селското население ще намалее от 1,8 милиона души понастоящем до 800 хиляди, а делът на селските жители в общото население ще спадне от 26% към момента до едва 14 на сто.

За същия период селското население на Полша например ще намалее само незначително. Експертите на ООН предвиждат, че през 2050 година всеки трети поляк ще продължава да бъде селски жител. Случайно ли е тогава, че вече целогодишно българите консумират внесени от Полша домати, ябълки, лук, картофи, месо и още редица земеделски продукти?
Демографските прогнози сочат, че поне 800 български села имат потенциал и ресурси да оцелеят и да се развиват в дългосрочен план. Стига, разбира се, да се превърнат от места за напускане в привлекателни селища с условия и стандарт на живот, доближаващи ги до показателите за градовете.

България обаче се оказва единствената страна-членка на ЕС, в която разликите между доходите на селските и градските жители продължават да растат. В началото на българското еврочленство доходите на селските жители са представлявали 70% от доходите на градските обитатели. Днес това съотношение силно се е влошило – десет години след присъединяването към ЕС средният доход на селските жители е едва 53% от този на гражданите. За сравнение: средностатистическият селски жител в ЕС изкарва като цяло 80% от доходите на градските жители.

Спомени от соца: Ето какви подаръци ни носеше някога не Дядо Коледа, а Дядо Мраз (СНИМКИ)Едно време беше лукс да имаш такава писта. Малцина са си играли с нея. Сега може да се види абсолютн…Dec 23 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!