Голяма поличба: Бял сръндак броди в горите на България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нова телевизия показа колко невероятна е природата на България и какви уникални тайни крие. В сутрешното предаване в събота бяха показани кадри на сръндак албинос, изключително рядък в световен мащаб. “Не може да се каже дали това е случай едно на милион или на няколко милиона”, това разказа Цветомир Цолов, който е успял да заснеме изключително красивото животно от специално укритие.

външна реклама

Къде обаче е точното място в Родопите, на което може да се види уникалния сръндак? Това е тайна, която се пази доста стриктно. Синоптикът на Нова телевизия Ники Василковски, който също е дебнел бялото животно, но не е успял да го види, обясни много емоционално защо никога не би издал локацията.

“Това е толкова красиво животно и просто не мога да си представя някой изрод ловец да го убие само заради единия трофей. Не бих си простил, ако по някакъв начин стана причина за това!”, заяви Василковски. Той добави, че освен всичко друго, в народната митология белите животни носят късмет и са добра поличба.

Животното е родено в родопската гора, защото сърните са уседнал вид и не мигрират на големи разстояния. Мъжкарят е на около 5 години и необичайният му вид идва и различно поведение. Фотографът Цветомир Цолов разказа, че белият сръндак е бил необичайно предпазлив, идвайки към оставената храна пред укритието, от което е заснет.

Другите сърни също са били дистанцирани от уникалния екземпляр, разказа късметлията, показал красотата му пред България и света.

Според правилата, ловът на женски сърни е разрешен от 1 септември до 30 октомври. Мъжките обаче имат по-малък късмет, и могат да бъдат застреляни от ловци законно от 1 май до 30 октомври. Голямата надежда е, че дори и да попадне на нечия мушка, красивия бял сръндак ще очарова с красотата си ловеца и така ще оцелее.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!