В УМБАЛ „Чирков“ имплантираха изкуствено сърце от най-нова генерация на 37-годишен мъж

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Екипът на проф. Димитър Петков от Университетската болница „Проф. д-р Александър Чирков“ имплантира за първи път изкуствено сърце от най-ново поколение.

Казусът

Младият мъж е с диагноза „дилатативна кардиомиопатия“. Заболяването започва най-често от лявата сърдечна камера, която е и главната помпа на кръвта. Постепенно обхваща дясната камера и двете предсърдия. С напредването на заболяването сърдечният мускул се разширавя и не може да се свива нормално. Кръвта се изпомпва трудно, сърцето отслабва и така се стига до сърдечна недостатъчност. Мъжът е в състояние на крайна форма на сърдечна недостатъчност.

В Университетската болница „Чирков“ постъпва в тежко състояние, задушава се, има сърцебиене и постоянна умора.

Изследванията и прегледите на медиците показват, че помпената функция на сърцето е отслабнала драстично и е между 10% и 15%.

Единственият начин да бъде спасен животът на пациента е трансплантацията на сърце. Проблемът е, че подходящ донор няма. Затова решението на проф. Димитър Петков и екипа му е, докато бъде намерен подходящ донор, да поставят изкуствено сърце, което да подпомага работата на сърдечния орган на болния.

Операцията

Операцията е осъществена от екипа на проф. Димитър Петков. Един от известните ни кардиохирурзи, извършил над 4400 сърдечни операции, избира да постави устройство, което е представител на най-новата генерация при изкуствените сърца – Heart mate III.

изкуствено сърце от най-ново поколение

Освен, че са иновативни, за тях е характерно, че щадят много повече организма. Пациентите, на които те са поставени, имат много по-дълъг период на преживяване, който, според специалистите, е почти същият като при сърдечната трансплантация.

Както подчертават от болница „Чирков“, българските пациенти са вече напълно равностойни на тези от останалите държави, където от години се имплантират този вид устройства.

Младият мъж се чувства добре след операцията и вече е в листата на чакащите сърдечна трансплантация.

За Heart mate III

Устройството Heart mate III е всъщност подобрена версия на Heart mate II. То е особено подходящо за хора, които са в термалната фаза на сърдечната недостатъчност и за такива, при които трансплантацията на сърце е неподходяща.

Една от промените в този вариант на устройството в сравнение с Heart mate II, е използването на магнитно левитирана помпа. Проектирана е да оптимизира динамиката на течностите и е с по-широки канали на кръвния поток. Задачата й е да намали напрежението и да предотврати тромбоза.

Тук е мястото да припомним, че през 2022 г. екипът на проф. Димитър Петков постави предишния вариант на устройството Heart mate II на 35-годишен мъж.

В Европа Heart mate III е одобрено от 2015 г.

Сърдечните трансплантации у нас
Според официалните данни на здравното министерство чакащите в листата за сърдечна трансплантация към 4 юли 2023 г. са 28 души. От началото на тази година у нас е извършена само една трансплантация на сърце и тя е в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

 По две са осъществени през 2022-а и 2021-а.

Трансплантациите у нас продължават да бъда изключително малко, докато броят на чакащите да получат орган, за да продължат живота си е твърде голям. Проблемите са трупани с години. Сред тях основните са свързани с липсата на донори, но и с факта, че малко болници в страната реагират бързо и адекватно в случаите на мозъчна смърт.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!