В неделя празнуваме Цветница: 3 неща, които непременно трябва да направите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Цветната неделя /Цветница/ се празнува една седмица преди Великден. Това означава, че през 2019 г. честването ще се състои на 21 април.
На този ден традиционно се ходи на църква и се освещават върбови клонки. Смята се, че на този ден върбата придобива магически свойства, които могат да предпазят къщата и нейните собственици от всичко лошо и нечисто. Осветените върбови клонки трябва да се пазят при иконите през цялата година. Забранено е да се ругае, да се бродира и шие, да се чисти къщата и да се прави тежка физическа работа.
Цветната неделя през 2019 г. е богата на традиции и поличби
В църквата трябва да донесете броя клончета, колко членове са в семейството.
Великден наближава: Как да сварим яйцата, за да бъде боята безопаснаЧервената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това каза пред „Телеграф“ проф. Донк…Apr 7 2019vijti.com

След службата осветената върба се използва и за “пердах” за наричане за здраве, като който удря използва думите и трябва да каже:
“Аз не удрям – върбата удря и здраве ти носи.” С такъв обичай човек дава на другия сила и дълголетие.
След това върбовите клонки се изсушават и се слагат зад иконите. Там лежат цяла година до следващата Цветница. Клончетата служат като талисман и защитават къщата от лоши хора и заболявания.
Когато дойде време да махнете старите клончета те не трябва да бъдат изхвърлени. Те трябва да бъдат изгорени или пуснати във вода.
На Цветница е позволено да се яде риба – всякакъв вид и приготвена по всякакъв начин.

Това празнично захранване трябва да даде физически сили на изтощените от поста християни да издържат на последните постни дни.
В дните от понеделник до петък най-вярващите и най-преданите християни въобще не слагат даже олио в гозбите. Те ги варят с вода и сол. А на Разпети петък не ядат храна и пият малко вода. Ако много прегладнеят изяждат една две хапки хляб, за да не припаднат.
Тази жертва има своя духовен смисъл. Те съпреживяват мъките на Христос на кръста и неговите страдания чрез гладуване. Знаем, че в някои страни битуват традиции живи хора да бъдат слагани на кръст както Иисус. Някои позволяват да бъдат заковани живи, а след часове ги свалят, но това е опасно начинание, не само защото боли, но защото може да вкара инфекции в тялото чрез гвоздеите.

На Цветница се празнува, но не в смисъл на бохемски запои заради именните дни, а радостта на вярващите е свързана с радостта на Христос. На Цветница се ходи на църква. Дори и да нямате именник сред вашите роднини и приятели, през този ден можете да се съберете заедно, да отидете някъде на разходка сред природата или да направите нещо, което обичате да вършите заедно.
Източник: За жената
Да започнем подготовка навреме: Открийте магията на великденските сладкишиВеликден е най-светият християнски празник, на който се слага празнична трапеза с различни ястия. Ос…Mar 22 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!