Всяка домакиня го приготвя по своему, но по-вкусно от това жито за Задушница! 3 тайни за перфектната рецепта:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Има много варианти за приготвяне на жито за Задушница и за раздавка и може би всички рецепти си приличат, но вкусът е това, което отличава рецептата, която ще ви представим по-долу.

Тази рецепта се предава от поколения и всеки, който опита прочутото жито, направено по тази рецепта, остана възхитен. Най-добрата рецепта за жито с ядки крие няколко тайни при приготвянето си, които ще обясним по-нататък в текста.

Празничното жито, освен духовна стойност за семейството и гостите на празника, трябва да бъде и вкусно, за да може чрез него да се извличат материални и духовни блага.

жито с орехи

Празнично жито за Задушница

Продукти: 

500 г жито

400 г кристална захар

400 г смлени орехи

2 пакетчета ванилова захар

канела

половин индийско орехче (или на вкус)

Ако не харесвате аромата на индийското орехче, можете да го изключите от рецептата, въпреки че е хубаво да добавите поне малко. Важно е да използвате бяла пшеница и да имате възможно най-качествени ядки, добре почистени и без черупки.

Начин на приготвяне: 

Вземете половин килограм жито и го почистете добре. Поставете го в тенджера и го покрийте с вода, след което го оставете за една нощ. На следващия ден измийте накиснатото зърно в няколко води, за да премахнете мръсотията и го сварете добре в тенджера с вода.

Когато житото се свари го оставете да изстине и го прецедете докато е хладко, но не го изплаквайте! Това е една от тайните – пшеничното нишесте трябва да остане със зърното. Когато сте прецедили зърното, още топло го смелете за кратко в блендер.

жито Задушница

Не трябва да е много ситно смляно, добре е житото да е едро смляно, да има обем. Това е втората тайна на най-добрата рецепта за перфектното жито. Още топлото и смляно жито се смесва със захарта и орехите, добавят се пакетчетата ванилова захар и подправки по желание канела и много малко индийско орехче.

Смесването на житото, ядките и захарта става на ръка. Домакинята бърка и изцежда сместа с ръце и пръсти. Накрая отгоре житото се поръсва с ядките. Може да се украси, като се направи релеф във формата на кръст от цели орехи.

Голяма Задушница се пада другата събота – ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави за мир на душите на покойниците! Обичайният ден за възпоменание на починалите е събота, а на 18 февруари 2023 е Голямата Задушница. …Feb 13 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!