Всички тайни и трикове: Миналата година нямах нито едно пукнато яйце, а цветовете хванаха перфектно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сигурно знаете поне 10 метода за боядисване на яйца . Затова днес няма да ви занимаваме с това.
Решихме обаче да обърнем внимание на една много важна стъпка, която повечето пренебрегваме, а именно – подготовката на яйцата за боядисване . Как да не се пукат яйцата при варене, как да хванат по-добре боите при боядисване – за всичко това ще ви помогнат следващите съвети:
Първо и най-важно:
Никога не започвайте да варите яйцата, преди да сте ги извадили от хладилника поне час-два преди самото боядисване.
Важно е яйцата да са на стайна температура, за да не се спукат при нагряването.
Великден наближава: Как да сварим яйцата, за да бъде боята безопаснаЧервената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това каза пред „Телеграф“ проф. Донк…Apr 7 2019vijti.com

За да предотвратите пукането, може да използвате и друг метод – да ги набодете с дълга и тънка игла. Но първият вариант е много по-лесен и безопасен.
Второ:
За да не се пукат яйцата при самото варене, добавете 1 с.л. готварска сол на 1,5-2 л вода. Счита се, че това пречи на черупката да се напука. Всъщност солта не позволява на белтъка да се разтече при напукване и да излезе във водата.
Винаги слагайте яйцата в студена вода и ги загрявайте постепенно. Щом водата заври, варете на тих огън, за да избегнете „жертви“.

Друг изпитан метод е да поставите на дъното на съда, в който ще варите яйцата, тензух или памучна кърпа,
нагънати на няколко пласта.
Това ще попречи на яйцата да се удрят едно в друго при варенето.
Има и друга хитрост: поставете няколко яйца (3-4 бр.) в найлонов чорап или чорапогащник, така че да са добре и стегнато обхванати от него, след което завържете двата края, за да стоят яйцата плътно едно до друго.
Ако ги сварите в тази „опаковка“, шансът да се напукат намалява значително, защото няма да се удрят свободно в стените на съда и едно в друго.

Трето:
Яйцата трябва да се измият старателно, даже най-добре с гъба за съдове. Прави се, за да се оцветят равномерно навсякъде. Също може да натъркате яйцето с препарат за миене на чинии или спирт.
Четвърто:
Може да боядисате не само кокоши, но и пъдпъдъчи яйца. Получава се много интересно и необичайно! Тях също трябва да ги държим на стайна температура, да ги измием добре и да ги варим 4-5 минути.

Пето:
За да хванат по-добре цветовете, в процеса на боядисване се добавя оцет (9%). Правилото е – е 1 с.л. на 1,5 л вода.
Шесто:
Последният съвет е за това, как да придадем на готовите яйца блясък и празничен вид – просто ги натрийте с тампон, напоен с олио или друго растително масло. Това ще накара цветовете да изглеждат по-наситени и да заблестят.
Източник: lekuvai.bg
Тайната рецепта за вкусния козунак вече е разкрита и всеки може да си го направи у домаДа, можете да си купите великденски козунаци с много добро качество! Но съвсем различно е да си ги п…Feb 16 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!