Все повече хора умират от мълнии – привличат ги телефоните

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Все по-често хора умират или са тежко ранени, поразени от гръмотевици. Ако преди години такива ициденти с трагичен край се смятаха за рядкост и се регистрираха по 1-2 случая годишно, сега при всяка по-голяма буря има поне по една жертва, констатират хората. Основната причина мълниите да бъдат привлечени са мобилните телефони, които са все по-мощни и създават силно магнитно поле.

„Около 240 000 души годишно са ранени в света от мълнии. Ние не сме изключение. Напоследък явно зачестиха тези случаи, защото се движим активно с помощници в джоба – телефоните. Те стават естествена антена и привличат електрическите вълни от бурята“. Това заяви в ефира на Би Ти Ви зам.-директорът на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

При удар от мълния тялото на пострадалия трябва незабавно да се отдели от мократа почва. Това може да стане с одеяло или яке. Трябва да се махнат всякакви метални уреди. „Това особено важи за телефоните. Мълнията може да ни удари не само в планината, но и на голф игрището, или на лодката в морето“, коментира тя.

Оказващите първа помощ също трябва да се освободят от подобни предмети. Трябва да внимават да не протича ток.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!