Вкусна домашна боза – освежаваща и пълна с витамини! Много е лесно:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Спомням си времената, когато ходехме със семейството ми до Брацигово, за да си налеем в туби от вкусната боза ! Да, цели поколения у нас са израстнали с тази вкусна напитка, пръв приятел на баничката, но днес сякаш сме я позабравили.

Всъщност бозата е древна зърнена напитка, която се е пиела с хектолитри през годините на миналия век, а днес е незаслужено пренебрегвана. За първи път се приготвя в Турция около 900 г. сл.

Хр. Поне има писмени данни за това време, а може би тази напитка е произведена много по-рано.

Това, което отличава бозата от обикновените „здравословни“ напитки, е, че е напълно натурална и има незаменимо благотворно въздействие върху целия организъм. Богата е на витамини от В-комплекс, на витамини А и Е, както и на желязо, което фантастично подобрява кръвната картина.

Тъй като съдържа и дрожди, бозата всъщност е склад на полезни бактерии, които влияят благоприятно на червата и цялата храносмилателна система. А всички знаем, че нашият имунитет, тоест силата на имунната ни система, зависи от микрофлората ни в червата.

Затова ви предлагам днес да си приготвите истинска домашна боза – вкус, който просто не се забравя:

домашна боза

Домашна боза

Продукти: 

4 л вода

200 г царевично брашно

600 г захар

2 лимона

1 пълна чаена лъжичка суха мая

домашна боза

Приготвяне:

В отделна купа смесете царевичното брашно с част от водата. (брашното трябва да се запържи предварително на сухо, докато покафенее. По най-старата рецепта се използват три вида брашно – царевично, пшенично и ръжено, но може и само царевично).

Сложете останалата вода на огъня заедно със захарта да заври. След като заври, добавете сместа от царевично брашно и вода. Оставете да ври около 10 минути с периодично разбъркване, след което оставете настрана и оставете да изстине (също трябва да се разбърква от време на време).

След като сместа се охлади до стайна температура, добавете маята и сока от два изцедени лимона. Цялата смес се смесва добре/разбърква се и се оставя да ферментира 24 часа при стайна температура.

След като ферментацията приключи (бозата се прецежда*), тя се събира в стъклени, предварително стерилизирани бутилки и се поставя в хладилник за още 6-8 часа. След това можете да я пиете. Тази боза се характеризира с по-нежен вкус в сравнение с купешката.

боза рецепта

* ако останат царевични зърна, ферментацията може да продължи, въпреки че сте поставили бутилките в хладилника.

Внимание: Прекомерният прием на тези витамини води до косопадПриемането на твърде много хранителни добавки може да има отрицателни последици. Загубата на коса е …Dec 3 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!