Вечната дилема: Трябва или не трябва да оставяме възрастните си родители в старчески дом

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нормите на морала и законодателството изискват родителите да се грижат за детето си преди навършване на пълнолетие. Въпреки това, няма закон, който да задължава децата да се грижат за родителите си, след като навлизат в пенсионна възраст.
Решението да се грижи за възрастната си майка или татко, човек сам избира, разчитайки на житейските си ценности и обмисляйки практически възможности.
Кое е правилно: Да пожертваме работата и личния си живот, за да бъдем постоянно близо до възрастни родители, или да помогнем, като ги оставим в дом за възрастни хора?Бяхме на гости на село и там видях този трик: Дядото разряза лук на кръст и го пусна в чая. Няма да повярвате какъв ефект имаМоже и да ви звучи като приказка, като далечна легенда и незабравима история, но в едно село наистин…Nov 30 2018vijti.com

Смята се, че децата трябва да се грижат за родителите, а родителите се грижат за децата, когато са малки. Нека анализираме: отпускът по майчинство трае максимум три години, след това детето отива или в детска градина, или остава с бебе си, а след това отива на училище. Пенсионерът изисква непрекъснат престой в близост за повече от три години.
Грижата на пенсионера включва задължително предоставяне на медицинска помощ. Младите майки обикновено се обаждат на лекар за своето малко дете.

Но след като поотрасне, по някаква причина очакват детето им, да стане компетентно по здравословни проблеми и да третира сериозните или хроничните болести само.
Без дори да осъзнават, че самолечението може да им струва живота. Те си спомнят как децата са били предадени в ръцете на детегледачки и медицински сестри, докато самите те отиват да работят, но когато сега им се предлага медицинска сестра, те отказват.
Създаване на старчески дом

Позоваваме се на статистическите данни, събрани в чужди страни. В САЩ например само 3% от по-възрастните американци живеят в старчески домове. Това се доказва от преброяването, проведено през 2010 г.

Повечето от самотните стари и стари жени в Америка избират домашни грижи, със средствата да го направят. Отначало те реагират на старчески дом по същия начин, както децата правят в детската градина.

Според експертите през 2007 г. 12 милиона американци се нуждаят от дългосрочна помощ. Приблизително 63% от тях са на възраст над 65 години, а останалите – по-млади.

ТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СЛЕДНАТА ПОМОЩ И УСЛУГИ

Квалифицирани медицински сестри.
Специалисти по физиотерапия.
Подпомагане в домакинството (почистване на къщата и лична хигиена).
Специалисти по гериатрия.
Помощ за грижи за рани.
Диетично консултиране и специална храна.

Малко хора могат самостоятелно да задоволят тези специфични потребности. Ето защо, мисли за медицинската сестра, човек, който може да осигури експертна помощ. Но медицинската сестра трябва да получава висока заплата. И когато има само достатъчно пари за храна и сметки за комунални услуги, това не е въпрос.
Трябва да вземем трудно решение. Обмислете всички плюсове и минуси на пребиваването на болен пенсионер в дом.

ПОДГОТОВКА

Безопасност
Когато човек не е в състояние самостоятелно да осигури ежедневните си нужди, обичайните неща, които е използвал досега, могат да му причинят наранявания. Става дума за остри предмети, домакински химикали, газови и електрически уреди. В допълнение, човек с увреждания е потенциална жертва на измамници. В домове за възрастни хора всички тези рискове са сведени до минимум.

Живот по график
В домовете животът е по график: ясен дневен режим, хранене, социални събития. Това има положителен ефект върху организацията на лечебния процес. Но в същото време създава усещане за предопределение на бъдещето или ограничена свобода.

Активен социален живот

Да остане в дом за възрастни, пенсионерът има възможност да общува с хора като него и неговите връстници. Когато постоянно е само между четирите си стени у дома, той не поддържа връзка със света.

В старческия дом пенсионерът се чувства като социализиран член на обществото, водейки активен начин на живот до най-доброто от своите способности.
В този случай роднините могат да идват на такова лице поне веднъж на ден и няколко часа между работата и грижата за малки деца, за да се посветят на него.

24-часова грижа

В старчески дом може да се осигури денонощно настаняване на възрастен човек с медицинска и домашна помощ за първа нужда или при първо повикване.
Порасналите деца, които работят през по-голямата част от деня, за да печелят, оставят старият човек сам да се грижи за себе си и могат да бъдат директно с пенсионера само няколко часа на ден. И по този начин бързо да го доведат до гроба. В края на краищата, ако е болен човек и не се грижим за него, болестта му ще напредва.

Някои разходи за услуги

Когато заплащаме за старчески дом и не се настанява безплатно, тогава престоят в него може да струва доста пари. Но това е нормално. В края на краищата, всяка висококвалифицирана помощ струва пари.

Домове за стари хора има почти във всеки град, точно защото има нужда от тях. Ако нямаше възрастни хора, които се нуждаят от помощ, нямаше да има подобни институции. Време е да започнем да се отнасяме към тяхното съществуване спокойно.

Домът за самотни стари хора става тяхното спасение. Говорим за онези, които нямат роднини. Такива хора имат право да ходят в дом за възрастни безплатно. Но решението за уреждане в него трябва да бъде взето независимо. Последната дума винаги е за самия пенсионер.Не е за вярване какво ще ви разкажат тези 103-годишни гащи на девствена булка от СвиленградНа времето официалното облекло за първата брачна нощ на младоженката се е състояло от дълга под коля…Nov 19 2018vijti.com

Източник: За жената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!