Българският език разкрива загадката на името Атлантида

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Материалът е предоставен специално от Милена Върбанова. Тя е историк, лингвист и журналист, авторка е на две книги: „Връх България“ и „Атланти и чудовища“, в които изследва участието на траките и древните българи в основополагането на европейската цивилизация. Доказва, че италийските народи са част от тракийския етнос и предлага оригинална теория за произхода на гърците.

Гробницата на Бастет – голямата загадка на СтранджаКосмически светлини и холограмни образи се явяват на скалата в нощта срещу Гергьовден. 40 години сле…Oct 20 2019vijti.com

Нищо чудно, че днес Атлантида изглежда по-жива от всякога. Едва ли има ерудиран, надарен с любознателност и въображение наш съвременник, който да не се е замислял над съдбата и причините за потъването на „изгубения континент“. В съответствие с пророчеството на Едгар Кейси, ние сякаш всеки момент очакваме Атлантида да изплува от океанската бездна – почти непокътната, с прекрасно обработените си градини, пълни с невиждани плодове, с лесовете си, в които бродят слонове, с концентричните канали и земни насипи на главния си град, с великолепния храм на Посейдон, нейния бог и патриарх – точно такава, каквато я описва Платон в диалога „Критий“.

Но ако океанологията,археологията и геоморфологията трупат все повече доказателства за действителното съществуване на потъналия във водите на Атлантическия океан континент, езикознанието никак не напредва в разбулването на загадката на името „Атлантида“.

До този момент. Първата крачка в разгадаването на това име направих, когато открих точния превод на тайнственото название „пеласги“- „народът“, който според древните историци пръв е населил Средиземноморския басейн и принадлежащите му територии и е дал цивилизационния си модел на народите, които днес ги обитават. „Пелагос“ на гръцки означава „море“, но гърците наричат с тази особена дума преди всичко Бяло море. „Пелагея“ обаче означава „морска“, както и „отвъдморска“, „презморска“ земя. Трябваше само да заменя „п“ с „б“, защото гърците често заместват с „п“ звука „б“ в тракийския и българския език, за да открия за коя „морска „земя всъщност е създаден този древен термин. Това можеше да бъде само Атлантида – „Белагея“ – Бялата морска или отвъдморска земя, чиито синове съвсем не са загинали наведнъж и вкупом, както доскоро си представяхме.

Атлантида е била планетарна цивилизация и нейни колонии са съществували навсякъде по света, но в най-голяма концентрация те са се намирали в регионите, близки до континента-майка, в това число и в Средиземноморския басейн. Тук оцелелите атланти са влезли в контакт най-вече с народите от тракийския блок, като са се смесили кръвно и културно с тях, предавайки им основните си знания и понятийната си система, което означава и езиковия си фонд. В бъдеще ще откриваме все повече думи от тракийския и българския речник,които имат атлантски произход – „камък“, „канара“, а както сега ще видим – и „море“. Атлантите са създатели и царе на първите тракийски царства и родоначалници на първите тракийски династии.

„Пеласгите“ („беласгите“) не са определен народ, а с това понятие древните автори са означавали атлантите и техните потомци, вече смесили кръвта си с тази на окръжаващата ги нова човешка раса – и в най-голяма степен – на тракийския етнос. „Беласги“ те се наричат, защото имат бяла кожа, но от новото човечество ги отличава и друг характерен физически белег – грамадният ръст, който обаче с течение на хилядолетията и смесените бракове, все повече се приравнява към обикновения човешки ръст.

„Пеласгите“ /Белите/ са и първите заселници на Палестина, чието име произлиза от тяхното название. В „Петокнижието“ обаче Мойсей назовава доминиращия ханаански народ с понятието „амореи“. В „Числа“(гл.13) пророкът пише, че още докато евреите се намират във Фаранската пустиня (поради тегнещата над тях забрана да навлязат в Ханаан), той изпраща 12 съгледвачи,по един мъдър мъж от всяко еврейско коляно,за да разгледат Обетованата земя и людете, които я населяват. При завръщането си,съгледвачите докладват:

„(…)И разказаха му, думайки: Ходихме в земята,в която ни изпрати и наистина там текат мляко и мед, ето плода й (съгледвачите показват един грозд,толкова голям и тежък,че двама от тях го носят на върлина,а също нарове и смокини – М.В.)“. „Людете обаче, които живеят в земята,са силни и градовете укрепени и много големи,там видяхме още и Енаковите синове (исполини – М.В.)“. „(…)всичките люде, които видяхме в нея, са превисоки мъже.“ „Там видяхме исполините, Енаковите синове от исполинския род и пред тях нам се виждаше, че сме като скакалци, такива се виждахме и на тях“.

В „Числа“ и „Второзаконие“ Мойсей описва как евреите, с помощта на своя Бог, унищожават напълно последните две аморейски царства – на есевонския цар Сион и на васанския цар Ог, исполин, чието грамадно и луксозно желязно легло впоследствие запазват като своего рода „музеен експонат“. Мойсей изтъква, че поданиците на Ог се наричат „хореи“ (букв.“хора“) и „едреи“ (букв.“едри“,великани) и че евреите завладяват 60-те им града, в това число главните – Едреи и Села (букв.“село“,“селище“) – прославения днес туристически обект Петра в Йордания.

При тези езикови сходства (съвсем неслучайни) и описания на външния вид на „амореите“ и на тяхната цивилизованост, можем ли да дешифрираме смисъла на понятието „а-мореи“? Да, разбира се: то може да означава само „отвъдморски“, презморски“. Това е буквален превод на словото „атлант“, „атлантски“ – „А-ТАЛАС“. „Талас“ (море) е всъщност тракийска дума, запазена и днес в нашия език в смисъл на „вълна“. „А-морей“ и „а-талас“ са еднозначни понятия, базирани на древните синоними море и талас (море, вълна). Следователно името Атлантида означава „отвъдморска“, „презморска“.

Ето че хилядолетната загадка на произхода и смисъла на понятието „Атлантида“ е разкрита – отново чрез българския език – един древен и универсален шперц, проникващ в най-дълбоките тайни на времето.

Принцеса от Мали – колосална статуя, изваяна в планински масив на границата между Мали и Сиера Леоне, Западна Африка – предполагаема атлантската творба

Колосална статуя на лъв на о.Тенерифе, предполагаема атлантската творба – Анага Масив

 

Българин успя да разкрие математическа загадка на 50 годиниАлександър Стойчев, възпитаник на Американския университет в България, и Владимир Сухой откриват нов…Oct 25 2019vijti.com

Източник: trafficnews

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!