Бивш управник на всички българи, скитащи се немили-недраги из чужбина последните двайсетина години каза „Връщайте се“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Връщайте се!“
Тъй рече един бивш управник на всички българи, скитащи се немили-недраги из чужбина последните двайсетина година на демократичния преход у нас.
Същите тези управници, които изгониха децата ни навън, за да се препитават и да оцеляват по широкия свят, сега решиха, че имали нужда от тях тук – за да слугуват и мизерстват с триста лева заплата, да тънат в битови неуредици и социални недоразумения, здравни и образователни катастрофи и да попълнят липсващата работна ръка.
Понеже е ясно, че не само миячи на чинии са навън (моите уважения към професията!), но и болшинството образовани, работливи и перспективни млади хора.Да оставиш къщата, в която си роден, приятелите си, работата си и близките си и да стегнеш куфара за чужбина не е за всекиОставяш всичко, което ти е мило и заминаваш с еднопосочен билет. Защо?
Всеки от нас има своя отговор…
Feb 20 2019vijti.com

Тези упорити и трудолюбиви деца, които вдигнаха високо глави и отказаха да бъдат потъпкани таланта и младостта им, докато поредното правителство се награби; децата, които разбиха майчините сърца и удавиха в сълзи бащините къщи – те, смелите, силните и непримиримите заминаха в чужбина, гладуваха,бачкаха здраво, бориха се за свое място под слънцето, и вече се устроиха сравнително добре, далеч от родината… Те ли да се връщат, заради нечий каприз? Не мисля.
Колкото и повиквателни да им изпратите, точно тези млади хора няма да се върнат никога тук. И това е пределно ясно на родителите им, приятелите и погребаната любов. Те дадоха всичко от себе си, лишиха се от всичко, за да успеят в един не особено гостоприемен свят, където „българин“ все още е мръсна дума, но се пребориха с предразсъдъци, пречки и хиляди трудности, за които управниците ни няма как да знаят, седнали удобно в креслата си.

Те зарязаха всичко мило и родно, заключиха сърцата си и заминаха далеч – само и само да оцелеят.
Някой интересувал ли се от тях през това време?
Освен безсънните нощи на хилядите майки, изпратили чедата си в странство, някой друг помисли ли как живеят тези деца, какви трудности срещат, каква е цената на успеха? Едва ли…
Обаче сега ги искат обратно тук. Няма как да стане! Веднъж ги прогонихте от дома им, а като видяхте, че прославят България с ум и талант се сетихте за тях и решихте, че ще е по-добре за имиджа ви да са тук. Само че пропускате нещо много важно. Тези деца не са глупави. Те са видели истинската демокрация в действие, а не тукашната псевдо-корупционна „демокрация“.

Получили са признания за уменията си, устроили са живота си, свили са семейни гнезда. Какво да правят тук? Та те имат там своя живот! Да, ще навестяват понякога възрастните си родители, ще им пращат снимки по скайпа на новороденото бебе, но ще продължават да работят там, в цивилизования свят, за да осмислят дните си, да постигат мечтите си и да отгледат децата си в една нормална среда. Защото се видя, че това не може да се случи тук.
Късно е вече за сантименти

Късно е, либе, за китка. И не го избивайте на родолюбие. Тези млади хора безкрайно обичат България. И заминаха, за да не гледат как тя се разпада пред очите им заради шепа некадърни управници. Да бъдем откровени – вие не мислите за тях, никога не сте го правили, иначе те нямаше да са навън сега. Само майките ще продължават тайно да ронят сълзи нощем и да проклинат държавата-мащеха. Защото знаят, че и за тях е по-добре децата им да са в чужбина. Понеже не биха оцелели с „щедрите“ пенсии, които им отпускате.

За тях е късно вече да преустройват живота си, а и нямат сили за това. Но младите – те заслужават цялото щастие на земното кълбо, заради своята упоритост и денонощен труд. И ако все пак решат да се завърнат у дома, то ще е за да прегърнат майка и баща, братя и сестри, а не пошли „демократични“ призиви…

На всички, избрали нелекия път да живеят и да се трудят в чужбина желая много успехи и щастие, и да бъдат все така силни и непримирими към лицемерието и тиранията. Защото от това зависи и нашето щастие тук. Ако въобще го има…Българска вдовица, майка на три деца, решила да дири късмет в чужбина: Работим по осемнайсет часа на ден за 600 евро, но се примирявамеАнелия Цинцарска е вдовица и майка на три деца. Далеч от семейството се чувства сама, но се бори, за…Feb 4 2019vijti.com

Източник: club50plus

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!