Ако ви жилне или ухапе насекомо, в никакъв случай не използвайте алергозан

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В топлите месеци търсим по-често компанията на природата, но на нея се радват и всякакви насекоми. Как да се защитим от ужилване и какви медикаменти да имаме в аптечката си при излет в планината или на море, съветва алергологът д-р Анна Валериева от Александровска болница.

Да купим репелент и блистер антихистамини преди почивката

„Отивайки на места, където има пчели, оси, стършели, скорпиони (у нас не са смъртоносни), е добре да сме с подходящо облекло. Долните крайници да са покрити. Важно е да използваме различни видове репеленти, които отблъскват насекомите“, съветва д-р Валериева. Има такива, които се поставят като гривни, други се напръскват върху дрехите, включват се в контакта в стаята, в която ще отседнем, или се запалват и отделят неприятен пушек за хвъркатите. При ужилване се появяват оток, сърбеж, зачервяване, но до няколко часа трябва да отшумят. Ако се получи вторично инфектиране на раната при ужилване, може да се наложи да се дезинфекцира, а ако е останало жилото на пчелата – да се отстрани. При сърбеж, оток може да се вземе таблетка антихистамин, не алергозан. Той е от старите антихистамини и не се дава при алергия. „Има модерни препарати, които не причиняват сънливост и други странични реакции“, пояснява алергологът.

Алергичните да си носят адреналин

„За нас, алерголозите, особен интерес представляват осите, пчелите, стършелите и огнените мравки, от които ние в Европа сме защитени. Освен че предизвикват болка, подуване, сърбеж на мястото на ужилване, създават риск и от тежки алергични реакции. Ежегодно чуваме за смъртни случаи след ужилване от оса, пчела“, казва д-р Валериева. Това са най-смъртоносните и мълниеносни форми на алергия, при които се получава алергичен шок и за минути до час може да се получи загуба на съзнание, падане на кръвното, застрашаване на живота. Ако сме алергични, при всяко излизане сред природата е добре да сме обработили дрехите с репелент, а при ужилване да поставим адреналин под формата на мускулна инжекция, защото той спасява живота. Най-лесно става с адреналинови писалки, но те не се намират в България. Освен адреналина използват се антихистамини, кортикостероиди за подобряване на състоянието. Опасна е рядко срещаната пчела Violet carpenter bee и след ужилване от нея също се налага поставяне на адреналин.

Нападателни са и насекомите бомбус

Ухапването от комар изчезва за ден-два и не причинява алергични реакции. Някои може да имат по-обширни реакции, но с намазване с локален антихистамин положението бързо ще се подобри. Паяците може да ухапят една идея по-лошо от комарите, но не са причинител на тежки алергични реакции. Все пак не е изключено по-чувствителната кожа да има по-обширна реакция.

Франция наложи забрана на петте пестициди, които убиват пчелите. Питаме се: България когаФранция забрани използването на петте неоникотиноидни пестициди, за които се смята, че причиняват см…Jun 21 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!