Eто го семейството на Анастас Герджиков (Уникални снимки)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Миналата неделя инициативен комитет със знатни имена от всички сфери на обществения и политическия живот издигна кандидатурите на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева за президент и вицепрезидент. Председател на комитета е бившият депутат от ГЕРБ – юристът Радомир Чолаков, а заместник-председател – проф. Николай Овчаров. Подкрепа дуото Герджиков – Митева получи още от ректорите на осем висши училища, кметовете на Велико Търново, Бургас и София, от бившия министър на образованието и науката и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, Валя Балканска, живите класици Недялко Йорданов и Стефан Цанев.

Към тях се присъединиха още Стефан Димитров и Богдана Карадочева, Теодосий Спасов, Тони Димитрова, Милена Славова, Калин Сърменов, актьорите Тончо Токмакчиев и Филип Аврамов, режисьорът Евгений Михайлов и антропологът Харалан Александров, шампионката Стойка Кръстева, Михаил Белчев, Нидал Алгафари и редица други.

Поет: Анастас Герджиков съблича мацки и пиянства в 2 нови чалга песни (ВИДЕО)Наскоро кандидатът за президент на ГЕРБ Анастас Герджиков изплува в обществото с неподозираното приз…Oct 28 2021vijti.com
Най-силна подкрепа професорът има от своето семейство – съпругата си Виолета и сина им Георги. Жената до ректора на Софийския университет също има професорска титла. Двамата са и колеги в Софийския университет. Проф. Герджикова преподава във Факултета по класически и нови филологии. Тя е магистър по класическа филология и доктор по антична култура и литература. Преподавателската ѝ работа обхваща курсове по увод в класическата филология, старогръцка култура, римска култура, латински език за неспециалисти, академично писане. С тези области са свързани и участията ѝ в редица научноизследователски проекти. Специализирала е в Международния изследователски център за културология във Виена.

С такива родители синът им Георги не е бил пред дилема в кариерното си развитие. Той е възпитаник на Класическата гимназия в столицата, а после продължил образованието си в Софийския университет, където е изучавал Философия, както и История на философията. През 2019 г. защитава образователна и научна степен „доктор“, а в своя фейсбук профил Георги е посочил, че към момента работи в СУ.

Самият Анастас Герджиков също завършва Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. През 1984-1985 г. учи класическа филология в СУ, но продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. Специализирал е в Австрия и в Германия. От 2004 г. е доцент, а от 2008 г. е професор по антична и средновековна литература. Герджиков е автор на първия превод на „Политика“ на Аристотел. В правителството на Симеон Сакскобургготски е бил зам.-министър на образованието. От 2010 г. е зам.-ректор на СУ. А от 2015 г. е ректор. Интересите му обаче далеч не се изчерпват с трудовете на Аристотел, въпреки че ги чете в оригинал вече повече от 40 години. Сред другите му любими автори са Достоевски и Астрид Линдгрен. В музикално отношение предпочитанията му са също толкова колоритни. Проф. Герджиков е заклет фен на „Пинк Флойд“, а едновременно с това е почитател и на Моцарт и Малер.

Едно от най-забележителните събития в неговия живот е падането на Берлинската стена, на което става очевидец. „Следвах в Хумболтовия университет, който тогава беше в Източен Берлин. Германците много страдаха заради разделението на страната и града. На един концерт на Ал ди Меола публиката го вика няколко пъти на бис, докато накрая не излезе мъж с официален костюм, който строго ни каза, че трябва вече да пускаме изпълнителя, защото има и концерт в друг град. Публиката веднага се досети, че „другият“ град е Западен Берлин, и освирка официалното лице. Ал ди Меола излезе отново на сцената и за всеобщ възторг пожела на германците свободата, която заслужават. Няколко месеца по-късно станах свидетел на падането на Берлинската стена“, споделя 58-годишният проф. Герджиков.

България без първа дама, ако Герджиков стане президентБългария остава без първа дама за пръв път в историята си, ако ректорът на Софийския университет и к…Oct 17 2021vijti.com


Съпругата на проф. Герджиков – Виолета, и синът им Георги като абитуриент

Анастас Герджиков като студент

Виолета Герджикова

Професорът на екскурзия в Близкия Изток

Синът на проф. Герджиков – Георги

Проф. Герджикова също работи в Софийския университет

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!