Какво да направите, ако на вратата ви почука частен съдебен изпълнител и ви връчи покана

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Адвокат Лина Георгиева има дългогодишен стаж в областта на търговското, вещното, административното, трудовото право и обществените поръчки.
Тя е член на Софийската адвокатска колегия.
Получили сте покана за доброволно изпълнение на парично задължение от частен съдебен изпълнител (ЧСИ)?
Като начало – подпишете я – така ще си гарантирате своевременна защита в съответствие с предвидените от закона възможности, съобразно основанието, на което е издаден изпълнителния лист.
Сред късметлиите ли сте? Вижте в коя община решиха да подменят безплатно печките на хората с климатициВсички жители на Пловдив, които се отопляват на твърдо гориво, ще могат да кандидатстват за преминав…Nov 21 2018vijti.com
Ако не оспорвате указаната в поканата за доброволно изплащане дължима от вас парична сума, то може да действате в посока как е най-изгодно за вас да осъществите плащането, съобразно законните ви права, които ви предоставят няколко възможности, обединени по-долу в 4 точки.

1) Ако имуществото, срещу което е насочено изпълнението, е в списъка на вещите за обикновено употребление във вашето семейство, както и ако жилището ви е едно единствено, то правите възражение пред ЧСИ, изтъквайки несеквистируемостта на въпросните вещи или на жилището. 2) Може да направите предложение изпълнението да бъде извършено само чрез някои от исканите от взискателя начини на изпълнение или само срещу част от определеното за секвестиране имущество. Но може и да предложите изпълнението да е насочено и към други, неопределени за секвестиране вещи, или друг начин за вземане, което ЧСИ трябва да прецени дали това ще удовлетворява взискателя.

3) Ако считате, че действията на ЧСИ са незаконосъобразни или неправилни, то може да подадете жалба пред компетентния съд. Жалбата ви може да насочите и към Инспектората на Министерство на правосъдието или пред Камарата на частните съдебни изпълнители. 4) Ако сте длъжник – физическо лице, незаето с търговска дейност, то сте в правото си да депозирате 30% от вземането по предявения изпълнителен лист, като се задължавате писмено да внасяте месечно 10% от останалата сума, до пълно погасяване на задълженията ви. Това не важи обаче ако сте юридическо лице и – като управител или пълномощник – отправите предложение за разсрочено плащане пред ЧСИ, което обаче кредиторът ви не одобрява!

В този случай всички принудителни действия за събиране на дължимата от вас сума ще продължат! И, което е много важно – не възпрепятствайте по никакъв начин ЧСИ да изпълнява задълженията си, защото подлежите на наказателна отговорност!
Автор: адв. Лина ГЕОРГИЕВA
Източник: ФЛАГМАН
Депутатът Деси Атанасова показа фиш със заплатата си и предизвика: Корнелия, твой ред е, извади си фишаДепутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова публикува във Фейсбук фиш от заплатата, която е получила като …Nov 21 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!