Големият Теодосий Спасов: Ангелите ме спасиха, чух Божия глас

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Родният Орфей Теодосий Спасов твърди, че чува Божия глас често, особено когато композира. А веднъж тази свръхсензитивна дарба дори е спасила живота му. Само преди дни – на 4 март, музикантът навърши 58 години.
„Щастлив съм с възрастта си. Често на празници се сещам за колко неща трябва да бъда благодарен и, да, благодарен съм на съдбата, на Господ и ангелите, които ми спасиха живота“, сподели Спасов. Той си припомни, че преди време в последния момент успява да хване влака за Панагюрище. Буквално в движение се мята на последния вагон. Извървява коридора, стига до трето купе от началото на вагона, в който няма никой друг.Кичка Бодурова скочи срещу Фънки: Недодялано човекоподобие и недоказан музикантПоследният епизод на култовото шоу „Като две капки вода“ успя да създаде нов грандиозен скандал межд…Mar 13 2019vijti.com

„Настаних се и започнах да си чета. В един момент съм заспал. Събудих се от страшен трясък и в лявото ми ухо, като пърхане чух гласа на баща ми: „Как си? А, добре, нищо ти няма!“. И тогава напълно се събудих. Влакът беше спрял, чух глъчка от хора, идващи от предния вагон, а други надникнаха в купето ми през прозореца откъм коридора. „Еееее, ти си щастливец бе, момче! Трябва да черпиш! Ела да видиш какво е станало!“, развикаха се те. Излязох и що да видя – едно дърво беше паднало върху последния вагон, върху първо и второ купе, прескача трето, моето, но до края на вагона всички прозорци са натрошени и като ножове са забити в кожените седалки на купетата. Само моето купе беше невредимо! Има сили над нас, има ангели, които ни пазят и вярваме в тях“, смята кавалджията.

Музикалните идеи, които Теодосий Спасов ражда, са все по-оригинални и невероятни. Неговата чудна и бясна страст да смесва джаз и класика го събира с музиканти от различни жанрове, но от една „кръвна група“ с неговата. „Отказвал съм много концерти, както и да участвам в проекти на Азис и разни фолкпевици. Просто не е моето място сред тях, няма лошо“, смята музикантът.
Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене, който е необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано кратко и ясно: „Спасов създава нов музикален жанр“.

Именно него Милчо Левиев за първи път нарича „кавалджията на планетата“. На Теодосий обаче не му харесва това звание.

Музикантът е от Исперих и е кръстен на баба си Тодора. А името Теодосий майка му и баща му са харесали от известния по онова време Теодосий Попов. Името означава даден от Бога. Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.Вдовицата на Мирсад, който загина заедно с Шаулич, сподели неизвестни подробности около смъртта муВ онзи ден мъжът ми изобщо не трябваше да е с Шабан в колата, разказва тя
На 17 февруари се разбра т…
Mar 6 2019vijti.com

Източник: Бгднес

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!